Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El Museu de la Torneria presenta el joc d’escacs de fantasia com a Joia del Museu 2020 i proposa un recorregut virtual

Joia Museu 2020
Ampliar en una finestra emergent
Joia Museu 2020 2
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 18.05.20 07:32
Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Torneria ofereix dues interessants propostes: la Joia del Museu 2020 i un recorregut virtual per l’equipament cultural. En aquesta ocasió, la Joia del Museu és el joc d’escacs de fantasia.

El joc d’escacs es va democratitzar i popularitzar al llarg del segle XX arreu del país. Fins aleshores, tenir un joc d’escacs era gairebé un luxe reservat a les classes benestants. A mesura que es mecanitzaven les torneries de fusta, es reduïa el cost i el preu dels jocs. Els més econòmics es feien amb fusta de boix als tallers de Sant Pere de Torelló (Puig Arxé, Ribas, Serra, Furnols...). Durant la segona meitat del segle XX, a Sant Pere i a Torelló hi ha empreses que fabriquen jocs d’escacs gairebé com a producte únic (Industrias del Ajedrez o Torneria Ricart). Altres torneries varen incorporar els escacs com a un producte més. Aquest seria el cas de l’empresa Vila Soldevila. El model AJ-4 Ajedrez Don Quijote que es presenta com a Joia del Museu 2020 és un dels molts jocs de fantasia que va dissenyar el torner Pere Vila durant les dècades de 1960 i 1970.

El joc escollit utilitza els colors verd i negre, el groc, el blau, el marró, el blanc i el vermell en menor proporció, i fa la següent equivalència amb les figures: Quixot-Rei, Dulcinea-Reina, Sanxo Pança-Alfil, Rocinante-Cavall, Molí-Torre, Nen-Peó. Utilitza els personatges més coneguts de la novel•la universal de Cervantes. Les peces són de fusta tornejada a màquina (màquina de gúbies, charriot o torn revòlver). Cada figura té diverses peces fetes per separat i unides amb aiguacuit o cola blanca. El pintat i esmaltat es feia a mà amb pinzells, estaques i posts d’assecatge. Una desena-dotzena de dones-noies de la torneria Vila van assolir una veritable destresa en el pintat i acabat del producte. Hi ha dues figures que porten complements de roba o de metall: la torre-molí porta les aspes fetes amb roba per evitar que es trenquin i estan subjectades amb un disc de fusta i una tatxa. La figura del Quixot té el barret, l’escut, la llança i els esperons de metall; és, per tant, la figura principal del conjunt i la més elaborada.

La família Adrover, vinculada a Torelló i al Club Bàsquet Torelló, va adquirir aquest joc en aquelles dates i l’ha conservat en molt bon estat fins a l’actualitat. Els hereus de Rafael Adrover Royo han fet la donació aquest 2020. Forma part del fons de reserva del Museu de la Torneria.

D'altra banda, com a proposta del Dia Internacional dels Museus també es pot fer un recorregut virtual per les diverses sales de l’exposició permanent, es poden contemplar les peces més emblemàtiques del Museu i fer una aproximació a la història de la torneria a Torelló i la Vall del Ges.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: