Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol estaran tancats demà al matí per un tractament als boixos

Plaga boix1
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 25.03.19 11:34
Demà dimarts 26 de març, els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol estaran tancats al públic durant tot el matí a causa d'un tractament per preservar els boixos, dins d'un pla anual de conservació per evitar la plaga de la papallona del boix. L'Ajuntament de Torelló va iniciar aquests tractaments l'estiu passat i se seguiran fent periòdicament mentre s'acaba de veure com evoluciona aquesta plaga.

Per preservar els boixos dels jardins de l’Espona i Vicenç Pujol, dos jardins singulars del municipi, l’Ajuntament de Torelló ha aprovat un pla de gestió anual. Aquest pla preveu un monitoratge de la plaga mitjançant la col·locació de trampes de feromones i un seguiment sistemàtic que permeti decidir el moment òptim a tractar. Les actuacions previstes es realitzaran mitjançant tractaments biològics de baix risc i respectuosos amb la fauna beneficiosa: l’aplicació polvoritzada amb Bacillus thuringensis i l’alliberament de Trichogramma.

El primer tractament es realitzarà demà i per aquest motiu els jardins de l’Espona i Vicenç Pujol restaran tancats tot el matí. Previsiblement, i segons evolucioni la plaga, al llarg de l’estiu es faran dos tractaments més.

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és un insecte originari d’Àsia que en el seu estat larvari s’alimenta de les fulles del boix. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d’Alemanya, des d’on s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa. L’any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d’aquí, ha seguit una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles Osona on va aparèixer de forma massiva l’estiu passat.

Els efectes que pot arribar a comportar aquesta plaga van molt més enllà de la jardineria, ja que la possible desaparició del boix (Buxus sempervirens) en l'àmbit forestal, una espècie clau en molts ecosistemes forestals del nostre territori, pot comportar canvis importants en l’estructura i composició del bosc: augment de la insolació, reducció de la humitat del sòl, acumulació de biomassa morta, desaparició d’espècies associades al boix, augment del risc d’incendi, etc.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: