Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El Casal Cívic de Torelló ha reobert el menjador per a projectes socials

Data de publicació: 22.06.20 11:30
Després que el 13 de març es tanqués de forma preventiva a causa de l’esclat de la crisi sanitària, el menjador del Casal Cívic de Torelló (equipament que depèn de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat) torna a estar en funcionament des del passat 8 de juny. Aquest servei, actualment gestionat per Osonament, fa una important tasca solidària, mitjançant els projectes Menú Low Cost i Fem un Àpat en companyia.

El Menú Low Cost ofereix un menú diari, per sota dels preus de mercat, a persones i famílies que viuen una situació de vulnerabilitat social i econòmica. El servei consisteix a lliurar un menú diari, per consumir al propi domicili, a les persones beneficiàries del projecte, prèviament derivades des de Serveis Socials, amb la col·laboració de Càritas Interparroquial de Torelló.

Els àpats consten d’un menú complet de dilluns a divendres, amb un primer plat, un segon i postres, sempre fomentant una alimentació equilibrada. Els menús s’adapten a les necessitats de cada persona. El cost del menú és de 5,70 euros i es finança a través d’un sistema de copagament, en base al qual les persones beneficiàries paguen un euro, Càritas aporta 1,5 euros i l’Ajuntament els 3,20 euros restants.

Tot i que es presenta com un ajut alimentari per a les famílies o persones que pateixen dificultats econòmiques, el Menú Low Cost es diferencia dels altres recursos alimentaris existents per la particularitat d’oferir un menú a baix cost que pot ser consumit a domicili i que, d’aquesta manera, permet que les persones beneficiàries puguin mantenir la seva autonomia a nivell alimentari. En la primera setmana de funcionament, el projecte ha beneficiat a 20 persones.

Per altre cantó, des del menjador del Casal Cívic s’ha reformulat el projecte Fem un Àpat en Companyia. Aquesta iniciativa pretén combatre la soledat no desitjada, creant nous llaços de relació social amb altres persones en el marc del Casal Cívic.

Però amb el nou escenari que planteja la crisi sanitària de la Covid-19, el projecte s’ha hagut de readaptar a les noves necessitats.

Així, es compta amb un grup de 5 voluntaris de Càritas que assumeixen el servei de lliurament dels àpats a domicili, i alhora fomenten les relacions socials fent tasques que evitin un possible aïllament social. El nombre de persones beneficiàries en el decurs de la primera setmana ha estat d’11 persones.

El projecte Fem un Àpat en Companyia neix de la detecció de l’important nombre de persones majors de 65 anys, a Torelló, que viuen soles i que una part de les quals pateixen soledat no desitjada, i en molts casos en silenci. Els canvis en les estructures familiars i l’impacte de la crisi són factors que predisposen a situacions d’exclusió social.

Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament de Torelló conjuntament amb el Casal Cívic, ADFO i el CET (Centre Excursionista de Torelló) porten a terme un programa d’acompanyament a persones que pateixen soledat per tal de pal·liar aquest aïllament. Els vincles personals i afectius que es creen a partir dels encontres que fomenta aquest programa tenen un impacte positiu en les persones usuàries. Així, s’ha constatat que experimenten millores en la seva salut emocional, veuen incrementada la seva sensació de seguretat, disminuïda la sensació d’aïllament, augmenten les seves relacions socials i les seves oportunitats de participació.

Amb motiu de la celebració de la cursa Pels Camins dels Matxos, cada any, el Centre Excursionista de Torelló recapta aportacions dels participants amb el Dorsal Solidari. Amb aquestes donacions es va endegar el projecte Fem un Àpat en Companyia.

La implementació d’aquest servei va alertar que hi havia persones que tenien dificultats de desplaçament per arribar al Casal Cívic, raó per la qual es va fer necessari articular un servei de transport d’anada i de tornada per a les persones afectades per aquesta problemàtica. Des d’aleshores, ADFO s’encarrega d’aquest servei de transport mitjançant una furgoneta adaptada. Tot i així, mentre les persones beneficiàries no puguin accedir al menjador del Casal Cívic, el servei de transport ha quedat temporalment aturat.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: