Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló homenatjarà Òscar Cadiach i tindrà com a epicentre Alaska i el Yukon

Festival Muntanya 2019 1a Presentació
Ampliar en una finestra emergent (Foto: Festival de Cinema de Muntanya de Torelló)
Festival Muntanya 2019 1a Presentació II
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 25.07.19 11:17
Torelló tornarà a acollir el millor cinema de muntanya del 15 al 24 de novembre. La 37a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya va donar a conèixer ahir al migdia a la Biblioteca Dos Rius els primers detalls, entre ells que tindrà Alaska i el Yukon com a epicentre de les projeccions. L'alpinista català Òscar Cadiach, que ha coronat sense oxigen els 14 vuit mils més alts del món, rebrà la Flor de Neu d'Honor d'aquest any com a reconeixement a la seva trajectòria.

Ubicades a l’extrem nord-oest d’Amèrica, Alaska i el Yukon han esdevingut unes de les zones més explotades per extreure’n recursos naturals. Avui en dia, en aquest territori immens entre els Estats Units i el Canadà hi conviuen inuits, cercadors d’or i treballadors de petrolieres. I tot plegat, enmig d’un entorn de gran valor alpinístic. Amb aquest punt de partida, el 37è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló vol donar a conèixer la realitat d’un dels espais més preuats del planeta que amaga una cara castigada per la mà de l’home.

El bon ritme d’inscripcions preveu arribar a una de les millors xifres de participació amb produccions d’arreu del món. I no només amb films esportius, sinó també amb aquells que posen la mirada en l’etnografia i la cultura de muntanya. Aquesta secció ha estat una de les apostes del Festival al llarg dels darrers anys, i aquest 2019 es consolida amb una novetat: el premi que reconeix la millor pel·lícula (la Flor de Neu de Plata de Natura i Muntanya) comptarà amb el patrocini de l’empresa Quadpack Foundation.

L'espectacle inaugural se centrarà en el territori, l’exploració, la història i la cultura d’aquesta regió. No deixarà de banda la part esportiva, però anirà més enllà de l’alpinisme: ho farà amb les històriques curses de trineus. Serà un viatge que comptarà amb el testimoni, entre altres, del viatger i escriptor Jordi Canal-Soler, el fotògraf Oriol Alamany, l’actor i creador de la cursa de trineus Pirena, Pep Parés, o l’alpinista especialitzat en travesses àrtiques, Carles Gel.

El Festival reforça lligams amb la Biblioteca Dos Rius

Per quart any consecutiu, el Festival reforça el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló. Entre les activitats, destaquen les conferències de l’escriptor Jordi Canal-Soler i el fotògraf Oriol Alamany (convidats a l’espectacle inaugural). A més, Alamany serà l’encarregat de produir una exposició inèdita pel certamen amb imatges del seu viatge fotogràfic a Alaska.

Òscar Cadiach, Flor de Neu d'Honor

L’alpinista català Òscar Cadiach serà guardonat amb la Flor de Neu d’Honor d’enguany com a reconeixement a la seva carrera alpinística, però també pel seu vessant com a realitzador de diversos documentals. Més enllà de l’ascensió dels 14 vuit mils sense oxigen, la trajectòria de Cadiach (Barcelona, 1952) ve marcada per la qualitat de les ascensions fetes a l’Himàlaia i al Karakorum. Entre les més destacades hi figuren el Nanga Parbat el 1984 o l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys. Algunes ascensions no han assolit l’èxit, però han estat característiques per la seva dificultat, com l’intent a la Magic Line del K2.

El redisseny del logotip, obra de la torellonenca Íngrid Picanyol

Coincidint amb la 37a edició, el Festival estrena un redisseny del logotip que recupera l’essència i l’estil de la imatge que va tenir el certamen entre el 1988 i el 2006. L’organització celebra l’èxit de l’aposta trencadora d'Íngrid Picanyol, que va marcar la darrera edició i que ha estat reconeguda internacionalment. El cartell del 2018 –inspirat en una tribu de la Patagònia que es pintava el cos de blanc i negre– va ser guardonat amb el Premi Laus de Bronze i ha estat nominat al certamen alemany German Design Awards.

Conveni de coorganització i col·laboració

La Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA continuaran units un any més. La roda de premsa d’aquest dimecres també va servir per presentar la renovació del conveni de coorganització i col·laboració.

Arxius relacionats


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: