Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

24 carrosses participaran en l'edició 2020 del Carnaval de Terra Endins

Presentació carnaval 2020 1
Ampliar en una finestra emergent
Presentació carnaval 2020 2
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 13.02.20 13:38
Aquest dimecres al migdia es va fer, a la nau dels carrossaires, la presentació davant dels mitjans de comunicació del Carnaval de Terra Endins 2020. A l'acte hi va assistir l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño; el regidor de Cultura, Xevi Lozano; la presidenta de Deixebles de Sant Feliu, Meritxell Viñas; Edu Pujol, del col·lectiu Pullassu; Pol Alberch, de l'Associació Carnaval de Terra Endins (ACTE) i Blai Marginedas, coordinador del Carnaval.

L'alcalde, Marçal Ortuño, va destacar que afronten amb 'especial il·lusió el primer Carnaval com a equip de govern'. En la seva intervenció també va voler agrair la 'col·laboració i la feina de totes les entitats que fan possible que el Carnaval de Terra Endins creixi en qualitat constantment'.

Al seu torn, el regidor de Cultura, Xevi Lozano va detallar alguns dels projectes que envolten el Carnaval, per exemple, l'organització i gestió del BusNit, que aquest any l’assumeix directament l’Ajuntament de Torelló, amb la col·laboració econòmica del Consell Comarcal. Hi haurà quatre rutes en direcció a una dotzena de pobles, en dues franges horàries, a les 4 i a les 5.30 h de la matinada. Una altra novetat és que els busos sortiran del carrer del Ter, davant de Can Cata i que els bitllets es podran comprar a la mateixa web del Carnaval.

El Carnaval de Terra Endins també tornarà a disposar del servei de Punt Lila en els principals esdeveniments de la festa, per informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es puguin produir en espais públics d’oci i festius. En aquesta edició del Carnaval, aquestes actuacions s’han reforçat prèviament amb les Derives Nocturnes/Rutes Liles, per tal de detectar els punts foscos en els camins més freqüentats de retorn a casa. També seguirà i es reforçarà el repartiment d'ampolles d'aigua gratuïtes durant els dies de Carnaval. Al ball, no caldrà portar braçalet per aconseguir-ne.

Pullassu, Senyoretes i Homenots i la gran rua

Pel que fa als actes de la festa, Edu Pujol va detallar les novetats del Pullassu, que donarà el tret de sortida al Carnaval 2020 el dijous 20 de febrer, a partir de dos quarts de 9 del vespre. Tot i que es manté l'estructura habitual de cada any, hi haurà algunes modificacions, com una txaranga més gran i un canvi en el recorregut, que s'amplia. A més, es podran aconseguir gots reutilitzables. L'objectiu és créixer en qualitat més que en quantitat.

Divendres serà el torn de la nit de Senyoretes i Homenots, que enguany tindran com a temàtica els personatges de Barbie i Ken, amb el lema 'Ni de plàstic, ni fantàstic'. Meritxell Viñas, en nom dels Deixebles de Sant Feliu, va explicar que es manté la rua de Senyoretes i Homenots i que la gran novetat és un concurs per 'valorar la feina de les colles que més treballen les disfresses'. La festa acabarà a ritme del grup de versions Band-Idos.

Pel que fa a la gran rua del dissabte 22 de febrer, Pol Alberch, d'ACTE i Blai Marginedas, coordinador del Carnaval, van detallar les xifres prèvies a la festa. Hi haurà un total de 24 carrosses amb 3.333 participants repartits en 13 carrosses de categoria A i 11 de categoria B, la que més ha crescut. Per tant, la rua d'enguany serà la més llarga dels últims quatre anys. Entre les curiositats, una de les colles desfilarà en bici i també hi ha dues colles que són de la Garrotxa. Pel que fa al jurat del carnaval de Terra Endins, el formaran el dinamitzador cultural i músic Pau Marquès; l'especialista en atrezzo i museografia Francesc Cardeña; la guionista Elisenda Pineda; la tècnica de programació de FiraTàrrega Maria Capell; la cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya Mariona Bruzzo; el periodista Xavi Canalies; i Rosa Juncà com a jurat popular. Després de la rua, serà el torn de la quarta edició del Terra Endins Festival.

Finalment, el diumenge 23 tindrà lloc una nova edició del Carnaval Infantil, en aquesta ocasió a la Sala Polivalent, amb l'actuació de 'Pop per Xics'. El Carnaval de Terra Endins viurà el seu darrer acte el dimecres 26 de febrer, amb l'enterrament de la sardina.

L'organització del Carnaval també va voler destacar les iniciatives que s'han posat en marxa per homenatjar al desaparegut Quim Sala ‘Candi’, que durant dinou edicions va representar la figura del Rei Carnestoltes. En l'anomenat 'Any Candi', es va estrenar un documental el dia de la presentació i s'ha organitzat una exposició de 15 de les disfresses que va portar en diversos comerços del municipi. Enguany, el paper de reina Carnestoltes ha recaigut en la perruquera torellonenca, Montse Arqués.

Aquest any, també s'ha editat el llibre 'La llegenda del Falatell del Carnaval de Terra Endins', obra de Jordi Dorca, Jordi Moreno i Blai Marginedas. És un projecte que vol unificar el relat de la llegenda d'on prové el Carnaval. El llibre està a la venda a les llibreries Colors, Punt Font i Montseny de Torelló i també es podrà trobar a La Coope de Sant Pere i al Casal dels Avis de Sant Vicenç. Té un preu de 20 euros.

Arxius relacionats


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: