Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

S’atorga la segona edició dels premis ADNemprèn per a emprenedors de la Catalunya Central

Premis ADNempren 2019
Ampliar en una finestra emergent Foto de grup de tots els premiats
Premis ADN empren 2019 (II)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 26.04.19 15:08
L’empresa Intorex de Torelló va ser escenari, ahir dijous a la tarda, de l’acte de lliurament dels premis ADNemprèn, impulsats per l’Ajuntament de Torelló; Mas Vinyoles Venture Factory; i la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya. En aquesta segona edició, a la qual han concorregut 32 candidatures, s’ha premiat la trajectòria d’emprenedors de la Catalunya Central per demostrar que el territori també és un factor clau i facilitador per als emprenedors. L’acte va comptar amb la intervenció del president de la patronal CECOT, Antoni Abad, que va pronunciar una conferència titulada “De la startup a la multinacional. Un repte de país”.

L’acte va començar amb la benvinguda oficial i la intervenció dels representants de les institucions impulsores: l’alcalde de Torelló, Santi Vivet; Elisenda Tarrats, degana de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; i Ermen Llobet, fundador de Mas Vinyoles Venture Factory.

Tot seguit va ser el torn dels tres guanyadors de la primera edició dels premis ADNemprèn. Jordi Santacana, Fran Comino i Joan Maria Clos van explicar l’impacte que va suposar pel seu projecte d’emprenedoria haver rebut els guardons.

La següent intervenció, prèvia al lliurament de premis, va anar a càrrec d’Antoni Abad, president de la patronal CECOT, que va pronunciar la conferència titulada “De la startup a la multinacional. Un repte de país”. Abad va reflexionar al voltant de l’acceleració que ha comportat la progressió tecnològica però va voler deixar clar que “l’instrument de progrés és l’empresa”. En aquest sentit, el president de CECOT va destacar que les startups són “un nou actor que ja neixen amb la velocitat incorporada” i va destacar també la necessitat de relleu a les empreses catalanes.

Pel que fa al lliurament de premis, es va començar amb la categoria ADN Starter-Ajuntament de Torelló, que reconeix una persona o equip emprenedor amb una trajectòria emprenedora d’entre 3 i 10 anys. En aquest cas el jurat va valorar l’actitud emprenedora; la iniciativa, l’entusiasme, la proactivitat, la resiliència; la capacitat de crear equip i ecosistema emprenedor; la creativitat, innovació, capacitat de disrupció i originalitat de les idees emprenedores; la capacitat de captar recursos financers, tenir continuïtat, generar negoci i tenir projecció no només local, sinó internacional; i l’impacte en l’entorn, responsabilitat social i valors i generació de llocs de treball. En aquest cas, es va lliurar un premi (dotat amb 4.000€) i dos accèssits sense dotació econòmica. El premi va ser per a l'osonenc Eric Güell de Seva. L’Èric, de 27 anys, té formació en estadística aplicada, esports i emprenedoria. També és socorrista i pilot de drons. El 2017 va llançar el seu projecte empresarial Showee: el desenvolupament d’unes dutxes intel·ligents i eco eficients que faciliten el procés de dutxa de persones amb necessitats especials o d'edat avançada, amb un estalvi de més del 50% en aigua i energia. Actualment el projecte es troba en la fase final, a punt per sortir al mercat en els propers mesos.

En aquesta categoria, el primer accèssit va ser per Oriol Baró, del Berguedà. Baró és enginyer industrial i el 2015 crea a la Pobla de Lillet l’empresa Liken Skis. El 2018 decideix dedicar-s’hi plenament. Liken Skis és un projecte que neix de la seva passió per l’esquí i la muntanya, barrejada amb la seva professió d'enginyer industrial. L’empresa ofereix esquís singulars de fabricació artesanal, de fusta i totalment personalitzables.

I el segon accèssit per a Lambert Guix i Joaquim Morató, dos osonencs, enginyers mecànics i dissenyadors industrials. Mentre treballaven en fabricació i disseny de productes, fa dos anys van fundar l’empresa SIBARIST, orientada al Disseny i fabricació de productes pel cafè d'especialitat amb l’objectiu de fer de la preparació del cafè, un ritual. Els seus principals clients són professionals de l'hostaleria i la restauració i tenen una clara vocació internacional.

La següent categoria que es va lliurar va ser el premi ADN-Intraprèn, una categoria nova que vol reconèixer la tasca d’una persona intraprenedora o d’un equip que dins d’una corporació empresarial o administració pública destaqui fortament per la seva capacitat d’incorporar l’ADN emprenedor en iniciatives d’innovació en tecnologia, producte, negoci i/o organització empresarial. En aquest cas, es va lliurar un premi (dotat amb 4.000€) i un accèssit sense dotació econòmica. El premi va ser per a l’equip iDrivers de Girbau Lab, format per Eudald Bover, Jesús Castro, Maria Formatjé, Marc Llobet, Josep López, Ferran Pineda i Xavier Vilamala, tots ells osonencs. El programa iDrivers és una iniciativa de Girbau Lab, la plataforma d'Innovació Oberta de Girbau per a la indústria de la bugaderia. L’equip de 7 iDrivers va ser seleccionat el 2018 entre 30 candidats i tenen funcions diverses a l’empresa. D’entre 60 idees de negoci que es van presentar a la iniciativa, se’n van seleccionar 5 que aquest equip està treballant com a futurs nous productes o activitats de l’empresa.

L'accèssit d'aquesta categoria va ser per la vigatana Judit Capa. Se li destaca que ha impulsat al Fitness-Vic la iniciativa FISIOMUM, un servei integral d'activitat física i fisioteràpia que s'ha creat dins l'espai Dona per poder acompanyar a les dones en totes les etapes de la seva vida.

Pel que fa al Premi ADN-Transformer, vol reconèixer una persona que després d’una trajectòria professional, s’ha reorientat, a mitjana edat, cap a l’emprenedoria. Es va fer l’entrega d’un premi (dotat amb 4.000€) i dos accèssits sense dotació econòmica. El premi va ser per a Daniel Joseph Hayes, del Berguedà. Neerlandès de 42 anys i resident a Manresa és metge i doctorat en medicina tropical. Ha fet recerca sobre la malària i aspectes de psicologia social com la comunicació no-violenta. Ha estat ensenyant als Estats Units, Regne Unit, Holanda, Alemanya, Malawi i Ghana. Actualment és professor convidat a la Universitat de Barcelona. Un dia, enmig d’un important Congrés a Anglaterra, va descobrir que volia construir un projecte transformador el 2017 va engegar Vidàlia, per reconstruir l’antiga Colònia Vidal a Puig-reig. El projecte s’estructura en tres branques cooperatives: d’habitatge, de consum i de serveis, per crear un model de microeconomia circular. Actualment són 10 persones contractades i 15 voluntaris, i han facturat 350.000€.

En aquesta categoria, el primer accèssit va ser per a Salvador Puigmartí, del Moianès. Va treballar 11 anys en una empresa tèxtil i va esdevenir actor després d’estudiar arts escèniques a París on s’hi va estar 5 anys. A la tornada, va utilitzar les seves arts per dinamitzar i coordinar camps d’aprenentatge de la natura per a joves a Catalunya, Brasil o al Senegal. Això el va portar a estudiar biologia. De la passió pel teatre i la natura en va sorgir el 2018 el seu projecte empresarial Cuiol Nature que ofereix, des de Cercs, al Berguedà, activitats de divulgació i educació ambiental, activitats de descoberta del cosmos i cursos de formació per a professionals de la divulgació.

I el segon accèssit va ser per a l'osonenca Josi Viñas, que va estudiar als anys vuitanta, interiorisme i escenografia i va estar més de trenta anys treballant com a interiorista, gerent i comercial en tres empreses d’interiorisme i mobiliari. Fa 15 anys va fer estudis de post-grau de màrqueting, recursos humans i geobiologia. El 2018 va fer el salt a l’emprenedoria i va fundar Blank Salut SL, una empresa que posa els seus espais i serveis comuns a disposició de professionals de diferents especialitats, com ara: Odontologia, Psicologia, Fisioteràpia, Osteopatia, Medicina integrativa, Teràpies naturals, Geobiologia o Mediació.

Finalment, es va lliurar el premi honorífic ADN-Gurú, que vol reconèixer la trajectòria d’una persona emprenedora que pugui servir de referència per a noves generacions d’emprenedors. En aquesta segona edició, el premi va ser per a la ninotaire vigatana Pilarín Bayés. Nascuda a Vic fa just 78 anys. Filla, néta, besnéta i germana de metges, ella ha estat i és dibuixant i ninotaire des de fa més de seixanta anys. La Pilarín ha publicat més de 920 llibres i ha divulgat les tradicions catalanes, des del seu fort compromís amb Catalunya. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1991 i la medalla d’or de la ciutat de Vic el 2011. El jurat ha considerat que la Pilarín Bayés és un bon referent per a les joves generacions d’emprenedors pel seu cultiu de la creativitat, de la innovació i de la constància en la feina. També es valora, en un món d’empresaris majoritàriament homes, la necessitat de visualitzar referents femenins com Pilarín Bayés que, a més, va criar quatre fills, quan d’això encara no se'n deia conciliació familiar.

Des de l’organització es va explicitar l’agraïment als patrocinadors que han fet possible una dotació total de 12.000€ en premis: Ajuntament de Torelló, Bassols, Mas Vinyoles Venture Factory, Grup Oliva Torras, TESEM, Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura i ProjecteStartup Rural. Agraïment també a Jordi Teixidor, d’Intorex, per la cessió de l’espai pel lliurament de premis; a la Fundació Universitària Balmes, que ha vehiculat les aportacions, i al Consorci de la Vall del Ges Orís i Bisaura, per la seva aportació en recursos humans i també aportació econòmica.

A banda de la seva dotació econòmica, els premis inclouen una estatueta i un diploma commemoratius, així com una bossa d’hores d’assessorament estratègic i una estada al co-working de Mas Vinyoles Hub. L’estatueta ha estat dissenyada per Ignasi Pla, de Baula Comunicació i realitzada en fusta per Torneria Romans de Torelló.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: