Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Descoberta d'una placa de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica a l'entrada del cementiri

Placa memòria 1
Ampliar en una finestra emergent
Placa memòria 2
Ampliar en una finestra emergent
Placa memòria 3
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 02.03.21 14:05
Aquest dimarts al matí s'ha celebrat l'acte de descoberta d'una placa de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica que identifica el cementiri de Torelló com un dels espais on s'han inhumat restes de víctimes de la Guerra Civil recuperades per la Generalitat. L'acte ha comptat amb la presència de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.

Després de signar al llibre de visites de l'Ajuntament de Torelló, Gemma Domènech ha presidit l'acte de descoberta de la placa, que també ha comptat amb la presència de l'alcalde, Marçal Ortuño; la 1a tinenta d'alcalde, Núria Montanyà; el 2n tinent d'alcalde, Xavier Lozano; i els regidors de la CUP Torelló-SomPoble, Francesc Manrique i Maria Àngels Casals.

En els posteriors parlaments, Gemma Domènech ha destacat que ja hi ha més d'un centenar d'espais integrats en aquesta xarxa de Memòria Democràtica i que amb actes com el d'avui 'es vol restituir la memòria i honor de les víctimes i mirar endavant'. La directora general de Memòria Democràtica també ha agraït la col·laboració de l'Associació d'Estudis Torellonencs (ADET) en aquest cas. Al seu torn, l'alcalde, Marçal Ortuño, ha volgut reivindicar la importància d'actes com el d'avui per tal de mantenir la memòria històrica en les noves generacions i s'ha compromès a seguir treballant en col·laboració amb entitats com l'ADET. En aquest sentit, ha avançat que ja es treballa en un acte en memòria de les persones que van patir judicis sumaríssims.

La placa que avui s'ha descobert a l'entrada del cementiri de Torelló fa referència a la intervenció arqueològica realitzada per la Generalitat de Catalunya el juliol del 2015 a l'entorn del Mas del Puig-Puigdessalit, arran d'una recerca de l'ADET. En aquesta intervenció es van localitzar les restes òssies d'un individu de sexe masculí, d'entre 25 i 30 anys, que no va poder ser identificat i que va ser inhumat el març de 2016 al cementiri de Torelló. Se'l coneix popularment com el soldat del Puig.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: