Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El ple expressa el seu rebuig a la prohibició de les banderes i símbols legals no oficials en espais públics

plejunyok
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 30.06.20 14:00
El ple de l’Ajuntament es va reunir, aquest dilluns, de forma telemàtica, en la sessió ordinària corresponent al mes de juny. Entre d’altres propostes, tots els grups municipals amb representació al ple van fer costat a l’adhesió a la moció de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) en defensa de l’espai públic.

En aquest sentit, l’Ajuntament va subscriure un compromís en la defensa l’espai públic com un lloc de lliure expressió de les diferents sensibilitats i ideologies “amb un únic marc que ha de ser el de la Democràcia i respecte als Drets i Llibertats Fonamentals”. Al mateix temps, la moció demana el màxim respecte per l’autonomia local i les competències que són pròpies als ajuntaments i “diem prou a les intromissions de les altres administracions que dificulten, entorpeixen i limiten el poder local”.

Així mateix, es demana que acabi la prohibició i limitació de símbols legals però no oficials i que “tots els símbols tinguin el seu lloc a l’espai públic com a única manera d’entendre la llibertat d’expressió i la democràcia”. I, per tant, es va acordar penjar o mostrar en un lloc representatiu a l’edifici de l’Ajuntament de Torelló la bandera de l’arc de Sant Martí (tal com es va fer el 28 de juny) per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ i emetre un comunicat oficial de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que limita l’exposició de banderes LGBTIQ+ en edificis públics.

D’altra banda, el ple també va aprovar per unanimitat la Declaració Institucional del 28 de juny 2020, Dia Internacional de l’Orgull LGBTI. En la proposta d’acord, s’explicita el rebuig a la decisió del Tribunal Suprem del passat 1 de juny que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’Arc de Sant Martí; la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans; que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal. I al mateix temps, l’Ajuntament assumeix el compromís de visibilitzar el 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís “amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull”.

En un altre punt de l’ordre del dia es va donar llum verda, amb l’abstenció de la CUP, a la pròrroga per un any del contracte de gestió del servei municipal d’escola de música, amb la Fundació Privada Estudis Musicals de Manlleu. Tots els grups coincideixen en la necessitat d’actualitzar el model de gestió i buscar una ubicació definitiva per a l’Escola Municipal de Música.

En un altre ordre de coses, es va aprovar, amb l’abstenció de JxCat, una modificació del contracte de neteja de les dependències i equipaments municipals, sobrevinguda arran de la celebració del casal d’estiu. També va prosperar l’actualització dels preus del servei de subministrament d’aigua, amb les abstencions dels grups de la CUP i el PSC.

Tots els grups van donar suport a l’Annex al conveni entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal per la delegació del servei de recollida de deixalles i incloure-hi les prestacions referents a la recollida de serveis extres per fires i festes així com la reparació de contenidors. En relació a aquest punt, el regidor Adrià Jaumira va avançar la voluntat d’intentar resoldre o minimitzar el problema dels voluminosos, a través d’una major freqüència de recollida i una campanya informativa de sensibilització i conscienciació.

El ple també va aprovar la imposició d’una sanció de 3.455,85 euros a un ciutadà per diverses infraccions lleus, greus i molt greus en matèria de gossos potencialment perillosos.

També es va aprovar una moció, presentada pel grup municipal de la CUP, de suport a la carta dirigida a la consellera de Salut i al conseller de Treball i Afers Socials per reclamar Atenció primària a les residències. Segons el text, aprovat per unanimitat, en la situació actual, cal pensar en com es resol l’atenció sanitària a les residències dins del marc del sistema públic de salut, abandonant el model basat en la concertació amb entitats privades i del tercer sector, “que ha demostrat a bastament les seves insuficiències i negligències”. A grans trets, es demana que l’atenció sanitària als centres residencials de la gent gran i dependent passi definitivament a dependre del Departament de Salut; que totes les persones que viuen en un centre residencial recuperin el seu dret a tenir professionals de referència de l’atenció primària del sistema públic de salut; que els equips d’atenció primària (EAP) siguin els responsables de l’atenció sanitària (i també l’atenció continuada i urgent) a les persones residents; que siguin les professionals d’infermeria les qui portin el pes de l’atenció; que el traspàs d’aquestes responsabilitats als EAP vagi acompanyat dels recursos econòmics, de personal i tècnics suficients per cobrir totes les necessitats; o que es garanteixi la informació necessària a les famílies de les persones residents i la seva participació en la presa de decisions referents a les mesures assistencials que s’adopten.

En el torn de precs i preguntes, el grup municipal del PSC es va interessar per l’acord amb la policia local d’ara fa un any i pels degoters de la sala polivalent; el grup de JxCat va preguntar pels punts de recàrrega de vehicles elèctrics, per les colònies de gats, per la proposta de transformar carrers de l’entorn de la plaça Joanot Martorell en vials d’un sol sentit, per la neteja de la llera del riu i per les restes pirotècniques a la zona del mercat i en diversos carrers, l’endemà de Sant Joan; i la CUP va incidir en el tancament durant moltes hores de l’estació de tren, la política comunicativa de l'Ajuntament, i l’enquesta per a l’elaboració del Pla d'Igualtat.

Amb l’anunci del regidor de Cultura, Xevi Lozano, que Torelló tindrà Festa Major, “tant com permeti la normativa i amb la majoria d’actes centralitzats als jardins de Can Parrella”, va acabar el ple del mes de juny.

Arxius relacionats


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: