Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El ple aprova les ordenances fiscals per al 2020 i una moció de rebuig a les actuacions policials

Ple Octubre 2019 bona
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 29.10.19 14:25
La sessió plenària del mes d'octubre de l'Ajuntament de Torelló, celebrada aquest dilluns al vespre, va aprovar les ordenances fiscals per al 2020, amb els vots a favor de l'equip de govern i Junts per Catalunya, l'abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC. Durant el ple es van guardar dos minuts de silenci, en memòria de les víctimes de la llevantada i de la dona assassinada a Vic a mans de la seva exparella. Es va aprovar un manifest conjunt contra la violència masclista.

El ple, de dues hores i mitja de durada, va començar amb el suport de tots els grups al manteniment de l'activitat industrial a la planta de Prysmian de Manlleu, abans que es tractés un dels punts destacats de l'ordre del dia, la proposta d'ordenances fiscals per al 2020.

La regidora de Serveis Econòmics, Elisabet Viñas, va explicar els detalls de la proposta, que inclou no incrementar el tipus de l'Impost de Béns Immobles, l'IBI, però aplicar mesures per lluitar contra els pisos desocupats i fomentar que se cedeixin pisos a la Borsa de Lloguer Social de l'Oficina d'Habitatge de Torelló. Així, es podrà aplicar un recàrrec del 50% per habitatges que faci més de dos anys que estiguin desocupats i també es podrà aplicar una bonificació del 75% als habitatges cedits a la Borsa de lloguer social.

En l'àmbit mediambiental, es mantenen les bonificacions pels vehicles elèctrics en el màxim que permet la llei (75%) i també pels vehicles que produeixen un menor impacte ambiental. A més, s'augmenta a 31 anys l'antiguitat dels cotxes antics bonificats. Entre la resta de modificacions s'inclou, per exemple, reorganitzar les taxes per accedir a la documentació de l'Arxiu Municipal i la possibilitat d'aplicar exempcions en el preu de la piscina d'estiu en supòsits excepcionals, com ara en casos d'onada de calor.

La regidora va destacar que la proposta d'ordenances intenta 'no augmentar la pressió fiscal als ciutadans, millorar la gestió de la despesa del pressupost i aprofundir en l'àmbit social i mediambiental'. En aquest sentit, va anunciar la creació d'una comissió de treball amb representants de tots els grups municipals pel 'seguiment i implementació d'un model de fiscalitat progressiva i ambientalment sostenible'. Les ordenances es van aprovar amb el suport de l'equip de govern i Junts per Catalunya. La CUP es va abstenir i el PSC hi va votar en contra.

Entre la resta de punts del ple, es van aprovar per unanimitat diverses modificacions de pressupost per transferències de crèdit i també va tirar endavant la proposta d'aplicació del superàvit pressupostari derivat de la liquidació de l'exercici 2018, que arriba gairebé al milió i mig d'euros. En aquest cas, hi va votar a favor l'equip de govern, Junts per Catalunya i el PSC. La CUP, es va abstenir.

En l'apartat de mocions, es va aprovar una proposta de la CUP per rebutjar les actuacions policials en la resposta popular dels últims dies a les sentències judicials. El text demana la destitució del conseller Miquel Buch, la dissolució del cos de la BRIMO i la retirada dels cossos de seguretat de l'Estat. La moció va rebre el suport de l'equip de govern, mentre que Junts per Catalunya es va abstenir i el PSC hi va votar en contra.

També es va aprovar una altra moció de la CUP per tal que l'Ajuntament s'adhereixi a la Xarxa de municipis per l'economia social i solidària. L'única abstenció va ser de Junts per Catalunya. Finalment, es va aprovar una altra moció de Junts per Catalunya per a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica. La CUP i el PSC hi van donar suport i l'equip de govern es va abstenir.

En el que van estar d'acord tots els grups és en l'aprovació per urgència d'un manifest contra la violència masclista. Es va guardar un minut de silenci a la sala de plens en memòria de la dona assassinada fa poc més d'una setmana a Vic a mans de la seva exparella.

Durant la part final del ple, el regidor d'Esports, David Sánchez, va anunciar dues properes activitats de la seva àrea: el 15 de novembre, la primera sessió de les jornades esportives escolars i el 17 de novembre, la Festa de l'Esport. Al seu torn, el regidor de Serveis Territorials, Adrià Jaumira, va enumerar alguns dels projectes previstos fins a finals d'any, entre ells, les obres al Passatge dels Esports i a la Ronda Pollancredes o el reasfaltat de tres carrers i la millora de la teulada de la Biblioteca Dos Rius.

El regidor de Cultura, Xavier Lozano, va apuntar que s'està preparant una nova activitat pels dies previs a Nadal, 21, 22 i 23 de desembre, que estarà relacionada amb les joguines de fusta. La regidora de Benestar Social i Igualtat, Núria Montanyà, va explicar la nova iniciativa de les vacunes antigripals al carrer i la situació en què es troba el Pla integral de la Gent Gran. També va apuntar alguna de les activitats previstes per la commemoració del 25-N, el Dia Internacional contra la violència envers les dones. A més, va anunciar que s'iniciarà un procés participatiu per elaborar el Pla d'Igualtat de la Ciutadania.

El ple va finalitzar amb un segon minut de silenci a la sala de plens, en aquest cas per les víctimes de la llevantada que va afectar diverses comarques catalanes la setmana passada.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: