Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Els Jardins de l'Espona i Vicenç Pujol estaran tancats aquest dimecres al matí per un tractament als boixos

Tractament boix I
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 15.10.19 08:21
Aquest dimecres 16 d'octubre, els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol estaran tancats al públic durant tot el matí a causa d'un tractament per preservar els boixos, dins d'un pla anual de conservació per mitigar la plaga de la papallona del boix. L'Ajuntament de Torelló va iniciar aquests tractaments l'estiu passat. Aquest any, ja es van fer dues actuacions al març i juliol i la de demà serà la tercera i última de l'any.

Per preservar els boixos dels jardins de l’Espona i Vicenç Pujol, dos jardins singulars del municipi, l’Ajuntament de Torelló segueix un pla de gestió anual. Aquest pla preveu un monitoratge de la plaga mitjançant la col·locació de trampes de feromones i un seguiment sistemàtic que permeti decidir el moment òptim a tractar. Les actuacions previstes es realitzen mitjançant tractaments biològics de baix risc i respectuosos amb la fauna beneficiosa: l’aplicació polvoritzada amb Bacillus thuringensis i l’alliberament de Trichogramma.

El primer tractament d'aquest 2019 es va fer pel març, el segon a finals de juliol i demà es realitzarà el tercer. Per aquest motiu els jardins de l’Espona i Vicenç Pujol restaran tancats tot el matí, aproximadament fins a les 2 del migdia.

La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és un insecte originari d’Àsia que en el seu estat larvari s’alimenta de les fulles del boix. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d’Alemanya, des d’on s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa. L’any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d’aquí, ha seguit una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles Osona on va aparèixer de forma massiva l’estiu passat.

Els efectes que pot arribar a comportar aquesta plaga van molt més enllà de la jardineria, ja que la possible desaparició del boix (Buxus sempervirens) en l'àmbit forestal, una espècie clau en molts ecosistemes forestals del nostre territori, pot comportar canvis importants en l’estructura i composició del bosc: augment de la insolació, reducció de la humitat del sòl, acumulació de biomassa morta, desaparició d’espècies associades al boix, augment del risc d’incendi, etc.

Arxius relacionats


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: