Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Engeguen un procés participatiu per al monument commemoratiu del soldat del Puig

Data de publicació: 08.01.18 11:52
El proper 4 de febrer s'inaugurarà a Torelló un monument a la memòria del soldat del Puig i de les víctimes de les desaparicions forçades ocorregudes entre el 1936 i el 1977. La Comissió del Soldat del Puig i l’Escola d’Arts Plàstiques coordinen el projecte, per al qual han endegat una iniciativa de participació ciutadana.

L’última víctima mortal de la Guerra Civil a Torelló va ser un soldat republicà. Un noi que després de ser afusellat per les tropes franquistes la nit del 4 de febrer de 1939, va ser trobat l’endemà sense vida al marge del Mas el Puig. Aquesta persona ha restat durant més de 76 anys oblidada, enterrada i sense identificar en el lloc on se li va segar la vida. Arrel d'una moció aprovada per unanimitat l’any 2015 a l’Ajuntament de Torelló, la Comissió del Soldat del Puig i l’Escola d’Arts Plàstiques han entomat l'encàrrec de retre homenatge a aquesta i a totes les víctimes de les desaparicions forçades ocorregudes entre el 1936 i el 1977, ideant i construint un monument commemoratiu.

Una part important de l’obra necessita la participació ciutadana. Per això, es demana qui vulgui formar part d’aquest projecte que faci arribar una carta escrita a mà als organitzadors de la iniciativa. La carta pot anar adreçada a una persona desapareguda en concret o a totes les persones les quals, avui en dia, el seu cos encara descansa en una fossa comuna, al marge d’un camí, sense que els seus familiars l’hagin pogut acomiadar. El contingut de la carta pot ser un text en prosa, poesia, una frase o tan sols una paraula.

El valor simbòlic d’aquesta acció vol posar èmfasi en la memòria històrica i en la important tasca que es porta a terme per posar al descobert el passat i per poder curar ferides. La carta pretén ser un símbol de reconeixement, una manera de tenir en compte a qui resta desaparegut. Pot participar-hi tothom qui ho desitgi i no cal que tingui un familiar o amic desaparegut.
Aquest recull de cartes anirà dins una de les parts del monument commemoratiu, que s’inaugurarà el 4 de febrer del 2018.
La voluntat és que els textos siguin publicats a un espai web municipal. Si la participació vol ser anònima o el text no es vol publicar a l’espai web, només cal que s’especifiqui per escrit juntament a l’entrega de la carta.

S’han establert com a punts de recollida de les cartes la biblioteca Dos Rius (dimecres, divendres i dissabtes de les 10 a 13.30h. i de dilluns a divendres de 15.30 a 20h.), l’Escola d’Arts Plàstiques (de dilluns a divendres de 17 a 20h.) i l’Arxiu municipal (de dimarts a divendres de 9 a 14h. I dilluns de 16 a 18h.).

La carta ha d’anar dins un sobre sense tancar. El sobre ha de portar escrit el nom, telèfon, correu electrònic i si s’autoritza la publicació de la carta. La data límit d’entrega és el 24 de gener.

Per qualsevol dubte, cal adreçar-se a l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló (tel. 93 8504664 de dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda) o enviar un correu a eap@ajtorello.cat.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: