Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Santuari de Rocaprevera

Comissió Parroquial Santuari Rocaprevera Santuari
Santuari de Rocaprevera
Comissió Parroquial Santuari Rocaprevera Vista
Santuari de Rocaprevera
BREU HISTÒRIA DEL SANTUARI DE ROCAPREVERA

El Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera està situat molt a prop de la Vila de Torelló en la comarca d’Ausona. Els seus orígens són del segle XIII. Sembla que l’any 1284, Mn. Marc Roca, torellonenc, va fer erigir un petit pedronet-oratori dedicat a la mare de Déu, prop de la font del Raig. Els primers documents certs que parlen de Rocaprevera, són del 1402.

El 18 de setembre de 1429 es va inaugurar la primera capella, dedicada a la Mare de Déu de Rocaprevera, sufragada per Antoni Vinyes, de Torelló; era molt petitona i modesta. En 1780 aquesta Capella era vella i ruïnosa, i necessitava una bona reparació. Aleshores, el Sr. Rector i la junta determinen enderrocar-la i construir-ne una de nova. S’hi treballa 25 anys i el 12 d’octubre de 1805 s’inaugura el nou Santuari, mancat d’estil i bellesa; era feble i poc consistent. Contínuament calgué fer-hi reformes.

Transcorreguts només 118 anys l’edifici s’enfonsava; llavors el Capellà Custodi i la Junta, aconsellats per l’arquitecte diocesà, Sr. Josep Mª. Pericas, decideixen demolir el temple vell i erigir-ne un de nou. És tan ràpid i efectiu el procés que en 17 mesos tenen executada l’obra; i, el 21 de setembre de 1924 dintre d’una explosió de fervor marià, s’inaugura aquest temple-santuari que ara gaudim. És obra de l’arquitecte Sr. Pericas i fou sufragat per devoció popular, amb un pressupost inicial de 75.000 pessetes. És un temple rectangular amb un gran absis, cambril, cimbori, campanar i atri. És una obra modernista amb barreja de solucions arquitectòniques manllevades als estils clàssics i al romànic que es denomina 'estil Pericas'.

L’any 1904 es va comprar l’orgue, és obra de l’orguener Miquel Bertran i costejat per Joaquim Pujol, de Torelló.

La primitiva imatge de la Mare de Déu de Rocaprevera va desaparèixer l’any 1936. anava vestida i sembla que ja es venerava des del 1284.

El 15 de setembre de 1940, es va beneir i es va col·locar al seu cambril la nova imatge de Rocaprevera, de talla, molt bella i devota, que porta l’Infant a la seva banda dreta. En fou creador l’artista barceloní Josep Mª. Camps i Arnau, assessorat pel Dr. Fortià Solà i pel Sr. Pericas.

Dintre les festes del 75è aniversari de la construcció actual del temple, 1924-1999, el dia 9 de maig, es va inaugurar la Cripta, en la qual s’instal·la l’arqueta d’argent de Sant Fortià.

El poble de Torelló i tota la Conca del Ges s’han distingit sempre per l’amor, veneració i devoció a la mare de Déu de Rocaprevera que té el seu esplet anyal al tercer diumenge de setembre.

“Verge de Rocaprevera
en tot treball empareu,
al qui adora vostre peu,
amb una fe vertadera”.

Nota: Tots els diumenges i festes de precepte, a les 10 del matí s’hi celebra la missa.
Telèfon
93 859 06 37
Web
http://www.parroquiesdetorello.wordpress.com

Notícies

Cartell Rocaprevera 2019
  • L'Aplec de Rocaprevera inicia avui un intens programa d'activitats
    Data de publicació: 13.09.19 09:06
    Des d'avui divendres 13 i fins dilluns 16 de setembre, Torelló acull la celebració de les tradicionals festes de Rocaprevera. El santuari serà l'eix central d'un extens programa d'activitats que han estat preparades pels Pabordes de Rocaprevera.

Agenda


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: