Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

ELECCIONS MUNICIPALS DEL GENER DE 1934

Aparador_2018_01_01
Propaganda electoral (1934)


El 15 de gener de 1934 es van celebrar eleccions municipals a Catalunya; les primeres després de la proclamació de la República l’abril del 1931 i les últimes eleccions democràtiques municipals fins el 3 d’abril de 1979.


A Torelló es van presentar dues candidatures: “Esquerra Republicana de Catalunya, Coalició d’Esquerres Liberals de Torelló” i “Pro Interessos Torellonenecs”, una candidatura local representant dels sectors més conservadors. Entre les dues candidatures havien de sortir escollits els 12 regidors que constituirien el nou ajuntament l’1 de febrer del mateix any, atorgant 8 regidors a la llista que aconseguís majoria i 4 a la de la minoria.

La llista Esquerra Republicana de Catalunya, Coalició d’Esquerres Liberals de Torelló estava encapçalada per Ramon Casacuberta i Molas acompanyat per Josep Franquesa i Vila, Josep Codolosa i Palou, Francesc Casas i Parés, Jaume Bosser Reixac, Josep Valls Freixa, Josep Valls Portús i Jaume Bosser i Rabat.

La llista de Pro interessos Torellonencs es presentava com a representant de “L’Administració, Moralitat, Respecte, Llibertat ben entesa per a tothom, Foment de la instrucció i Educació Ciutadanes, Igualtat de Drets Davant la Llei” i estava formada per Fortià Pujol i Ordeig, Vicenç Pastallé i Coma, Francesc Roqué i Dalmau, Isidre Gorcs i Casas, Josep Parés i cases, Bartomeu Treserra i Llach, Ignasi Camprodon i Martorell i Josep Bardolet i Santigosa.

La jornada electoral del 15 de gener es va desenvolupar amb tota normalitat i sense accidents en cap dels cinc col·legis electorals situats a: l’edifici de les antigues escoles del carrer Capsavila (a l’actual edifici de l’Arxiu municipal); als baixos de la casa Vinyals on hi havia el Bar Catalunya, conegut popularment com a Can Pietx, a l’actual plaça Nova; a l’edifici dels “estudis Vells” al carrer Ges avall; a l’edifici de l’Hospital a la zona de l’actual placeta d’en Pujol; i a l’Hotel Bosch a l’actual plaça de Sant Fortià.

Els resultats finals van donar una àmplia majoria a Esquerra Republicana de Catalunya, Coalició d’Esquerres Liberals de Torelló que aconseguí 1215 vots, enfront a la candidatura Pro interessos Torellonencs que n’aconseguí 751 d’un total de 1986 vots emesos i 20 vots en blanc. D’aquesta manera el nou ajuntament es va constituir amb els següents regidors: Ramon Casacuberta, Josep Franquesa, Josep Codolosa, Francesc Casas, Jaume Bosser Reixac, Josep Valls, Josep Prat, Jaume Bosser i Rabat, Fortià Pujol, Vicenç Pastallé, Francesc Roqué i Isidre Gorchs.


[Fonts: AMT 101.10.01 Exp. d’eleccions municipals (1934) / AMT 901.01.01 La Veu del Ter]Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: