Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

El soldat del Puig

Identificació Soldat del Puig
Ampliar en una finestra emergent
L’última víctima mortal coneguda de la Guerra Civil a Torelló va ser un soldat republicà. Un noi d’entre 25 i 30 anys que després de ser executat per les tropes franquistes la nit del 4 de febrer de 1939, va ser trobat l’endemà sense vida a la falda del “Puig”. Seguint ordres de les autoritats franquistes locals, dos germans que aleshores habitaven al Mas el Puig van enterrar el militar mort al marge on ells mateixos el van trobar.

La traumàtica repressió de la dictadura franquista en primer instància i l’inevitable pas del temps, van condemnar el “Soldat del Puig” a l’oblit durant pràcticament vuitanta anys. Aquesta persona de qui encara avui desgraciadament no en coneixem la identitat, va restar enterrada al vessant sud-oest de l’elevació coneguda com a puig de Sant Feliu o Puigdesalit.

Gràcies als treballs d’investigació duts a terme per l’Associació d’Estudis Torellonencs i després de la reclamació d’uns familiars d’un militar republicà presumptament desaparegut a Torelló durant la guerra civil, el cos del “Soldat del Puig” fou exhumat per la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans (Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya). Desgraciadament l’estudi genètic que va comparar l’ADN del “Soldat del Puig” amb els de les persones que en reclamaven el cos va resultar negatiu.

A dia d’avui les restes del “Soldat del Puig” reposen al nínxol 643 del cementiri de Torelló i continuen esperant que les dades resultants del seu estudi genètic, es puguin creuar de forma sistemàtica amb les dels milers de familiars de víctimes de desaparició forçosa ocorregudes a l’estat espanyol entre 1936 i 1977.

Arrel d’una moció aprovada per unanimitat l’octubre de 2015 a l’Ajuntament de Torelló, es va constituir la Comissió del Soldat del Puig amb la missió de “dignificar la víctima del franquisme desenterrada del Mas El Puig en pro d'una política activa de memòria democràtica”. Aquesta comissió formada per l’Associació d’Estudis Torellonencs, el Cosidor Digital, Tilbo, i tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Torelló durant el mandat 2015-2019, conjuntament amb l’Escola d’Arts Plàstiques van acabar ideant i construint el memorial del Soldat del Puig en record de totes les víctimes de les desaparicions forçades ocorregudes a l’estat espanyol entre el 1936 i el 1977.

Arxius relacionats


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: