Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador_18_1928
Programa Festa St Fortià (1928)
Aparador_18_Sant Fortià 1966
Programa Festa de St Fortià (1966)


7 DE NOVEMBRE: “CEL AMUNT, SANT FORTIÀ”Durant molts anys, cada 7 de novembre, tenia lloc la celebració de la diada de San Fortià.


Sant Fortià és considerat per la tradició catòlica, com un dels sants innocents assassinats per el rei Herodes. Segons relata Fortià Solà en la Història de Torelló, les relíquies de Sant Fortià arribaren al poble des de Terra Santa, gràcies al valor d’uns croats torellonencs, que foren rebuts en processó a la zona de la Font Raig. Des d’aquell moment Sant Fortià fou venerat per tots els torellonencs, especialment, en èpoques sequera moment en el qual es treia en processó l’arqueta amb les relíquies del sant per a demanar l’arribada de la pluja.


Amb el temps, la veneració de Sant Fortià prengué un caire infantil i acabà convertint-se en una mena de festa per a la canalla del poble. En aquests primers anys, les escoles del poble organitzaven una processó amb tots els nens en honor al sant màrtir. Alçant petits penons de color vermell i a ritme de l’himne de Sant Fortià, la processó de mainada circulava pels carrers entorn a l’església de Sant Feliu:


De Jesús sou compatrici/ nat als seus mateixos temps/ germà d’ell en sacrifici/ i amiguet al cel ensems/ Flors que un mateix sol obria/ i un mateix torb colltorçà/ Volarem amb vós un dia/ cel amunt, Sant Fortià. No ens deixeu en l’orfenesa/ clara llum del nostre cel/ tingueu la mà estesa/ sobre aquest ramat fidel/ el vilatge i la masia/ de la Riba a Cervià/ Volarem amb vós un dia/ cel amunt Sant Fortià


Després dels actes litúrgics, la diada finalitzava amb un berenar i la projecció d’una pel·lícula de cinema infantil. Amb el pas dels anys, els actes litúrgics de la festa van anar desapareixent, al mateix temps que s’incorporaven actes de caràcter més cultural i esportiu. Tanmateix, entorn dels anys 80 del S.XX la celebració de la diada acabà desapareixent de la majoria de centre escolars, llevat de l’Escola Sagrats Cors que manté, encara avui en dia, una renovada celebració de la festa.
Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: