Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador Arxiu FX Vergés_def
Ampliar en una finestra emergent Fotografia de F.X Vergés. Autor: Juan Castells. Fons F.X.Vergés. Arxiu Municipal Torelló
Aparador Arxiu FX Vergés_2
Ampliar en una finestra emergent Imatge del fons de F.X Vergés. Autor: Arxiu Mpal.Torelló
90 ANYS DE LA MORT DEL FARMACÈUTIC FRANCESC X. VERGÉS

Farmacèutic i polític, Francesc Xavier Vergés va néixer a Torelló el 1881. Fill d’Ignasi Vergés i Torrents, fundador de la històrica Farmàcia Vergés situada al carrer Capsavila de Torelló. Estudià batxillerat a Vic i a la facultat de farmàcia de la Universitat de Barcelona on es llicencià el 1904. Durant els anys d’estudi a Barcelona, Francesc X. Vergés entrà en contacte amb els cercles culturals i catalanistes, vinculats al corrent de la Renaixença.

Acabats els estudis, s’incorporà a la farmàcia familiar i inicià els primers estudis i investigacions centrades en la preparació i descoberta de noves fórmules i preparats farmacèutics. En aquest sentit, la Farmàcia Vergés adquirí grans èxits gràcies a la invenció i comercialització de l’Emulsió Vergés i el Cafeïnol Vergés. L’Emulsió Vergés (1906) fou un reconstituent fet a base d’oli de fetge de bacallà amb propietats antituberculoses i molt indicat per combatre l’anèmia i el raquitisme. Fou adoptada pel Primer Dispensari Antituberculós de Barcelona i gaudí d’una bona campanya publicitària i gran distribució arreu del país. Per la seva banda, el Cafeïnol Vergés (1916) fou un analgèsic indicat per a tot tipus de dolors que també aconseguí una gran acollida. A banda del camp farmacèutic, Francesc X.Vergés tingué gran implicació en el món cultural catalanista. Col·laborà activament en diverses revistes literàries i culturals. Fou president de la Societat la Barretina Torellonenca i membre de la Societat Casino La Constància. Gran amant de la literatura i poesia catalanes, fou impulsor de les festes verdaguerianes. Tingué relació amb personalitats polítiques i culturals de l’època. S’introduí en el món de la política local d’una manera activa i el 1912 fou escollit alcalde de Torelló. Malgrat que el seu mandat s’allargà pocs mesos, impulsà la reconstrucció de les fonts del Raig de Rocaprevera i Puigroví i la construcció de les escales a l’Estació. Durant el seu mandat incidí també la lluita contra la blasfèmia.
Francesc X.Vergés va morir el 14 de juny de 1927 per problemes respiratoris a la prompta edat de 45 anys.

L’any 2009, la família va fer donació de la correspondència de Francesc X.Vergés a l’Arxiu municipal per tal d’assegurar-ne la seva conservació i facilitar-ne la consulta i difusió. Es tracta d’un conjunt força heterogeni, d’uns 500 documents, que malgrat i no poder-se considerar el fons complet del productor, si que permet documentar en bona mesura, la trajectòria vital del personatge, la seva activitat i la implicació en el món de l’associacionisme i la cultura, alhora que permet conèixer d’altres aspectes socials de l’època relacionats amb el moviment cultural català i la vida política.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: