Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

Festes locals


Cop d'estat 2010
Ampliar en una finestra emergent Cop d'estat 2010
Cop d'Estat 2009
Ampliar en una finestra emergent Cop d'Estat 2009
Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura
Ampliar en una finestra emergent Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló
Cop d'Estat 2009
Ampliar en una finestra emergent Cop d'Estat 2009
Reis 2011
Ampliar en una finestra emergent
Festa Major
Ampliar en una finestra emergent Festa Major
Torelló té un variat programa de festes, que es reparteixen al llarg de tot l'any. Així, els esdeveniments festius més importants són el Mercat del Trasto (maig), el Festus-Festival d’Arts al Carrer (juny-juliol), la Festa Major (juliol-agost), l’Aplec de Rocaprevera (tercer cap de setmana de setembre), el Festival de Cinema de Muntanya (novembre) i, especialment, el multitudinari Carnaval de Terra Endins (febrer).


El Carnaval de Terra Endins
És un dels més populars de Catalunya. Des de fa més de tres dècades aplega desenes de milers de persones als carrers i places del municipi per tal de contemplar i participar de les diferents activitats. Entre aquestes tenen un relleu especial la nit del Pullassu (cercavila lúdico-sexual-festiva amb tots els personatges del Carnaval de Torelló: Margalef, Xapot, La Guita Tita, Fortiana la Marrana, el foc, el color de les banderes, el vi, els grallers, els malabars i la batucada); la nit d'Homenots i Senyoretes (en què centenars d’homes es disfressen de noia i desfilen per una passarel·la especialment habilitada); la rua de Carnaval (recorre els principals carrers de la població durant hores, en què les colles carrossaires competeixen per qui tindrà la millor carrossa o comparsa); l’Enterrament de la Sardina (punt i final del Carnaval).

Enllaços:
Web del Carnaval de Terra Endins: http://www.carnavaltorello.cat/
Web dels Deixebles de Sant Feliu: http://www.deixebles.org/


El Mercat del Trasto (maig)
Acull un gran nombre de parades als carrers del casc antic de la població, on es poden trobar, des de trastos i andròmines, fins a antigalles i altres objectes inversemblants. Tothom qui vulgui, prèvia inscripció, pot muntar la seva parada on posar a la venda tot tipus d’objectes. Any rere any, congrega milers de persones als carrers del casc antic de Torelló.


FESTUS
FESTUS Festival Jove d’Arts al Carrer, que es fa un cap de setmana a finals de juny o a primers de juliol, és una mostra que té la filosofia de donar a conèixer activitats d’arts escèniques, musicals, visuals i plàstiques que no tenen accés als canals de difusió habitual i la voluntat d’obrir les arts a nous públics. El Festival aposta per espectacles de caràcter multidisciplinar, des del teatre i la música, fins la dansa i les arts plàstiques, passant pel circ, els curtmetratges, etc. Totes les actuacions són gratuïtes i a l’aire lliure, amb l’objectiu de posar aquestes manifestacions culturals a l’abast del públic. L’organització presenta una àmplia proposta d’activitats en una diversitat d’espais com ara la zona esportiva, els jardins Vicenç Pujol, la plaça Nova, la plaça Vella, la plaça de la Vila i l’aparcament del carrer Capsavila. Però el FESTUS contempla altres vessants. La mostra-concurs de curtmetratges, FESCURTS, està consolidada en el marc del Festival (l’any passat es van rebre més de 200 treballs). A més, el FESFIRA serveix perquè els nous dissenyadors tinguin l’oportunitat de mostrar i vendre les seves peces.

Enllaços:
Web del Festus: http://www.festusfestival.cat


La Festa Major
Es celebra l’1 d’agost, festivitat del patró Sant Feliu, amb una programació d’activitats que s’estén a cavall de les darreries de juliol i els primers dies d’agost. Entre l’àmplia i variada oferta destaquen els esdeveniments més tradicionals com ara el pregó, els balls, les sardanes, les cercaviles de gegants, els espectacles infantils, el correfoc, el teatre, al costat del actes que organitzen els Deixebles de Sant Feliu com ara el Deixeble d’Acer, la Porronada, el Cutringter, el Poliphilo o els concerts.

Enllaços:
Web dels Deixebles de Sant Feliu: http://www.deixebles.org/


L’Aplec de Rocaprevera
Es celebra el tercer diumenge i dilluns del mes de setembre, al Santuari de Rocaprevera. És una celebració de caire religiós però que també inclou la celebració d’altres actes socials i culturals com sardanes o espectacles infantils.

Fitxer relacionat: Breu història


El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló
Va néixer el 1983 com un cicle de projeccions cinematogràfiques sobre el tema de la muntanya i ha acabat esdevenint el certamen d’aquestes característiques més important de l’Estat i un dels més importants del món juntament amb el de Trento (Itàlia) i Banff (Canadà). Cada any, durant deu dies de novembre es projecten al Teatre Cirvianum desenes de pel·lícules, provinents d’arreu del món. A banda, hi ha exposicions fotogràfiques, un espai editorial, xerrades i taules rodones amb alpinistes de gran nivell i un convidant especial. En les successives edicions del Festival han passat per Torelló noms mítics de l’alpinisme mundial com Sir Edmund Hillary, Kurt Diemberger, Maurice Herzog, Walter Bonatti, Chris Bonnington, Juan Oyarzábal, Jordi Anglada, Jordi Pons, Òscar Cadiach, Alberto Iñurrategi o Krystoff Wielicki.

Enllaços:
Web del Festival: https://torellomountainfilm.cat/
Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: