Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador_arxiu_10
Ampliar en una finestra emergent I Curset de Gramàtica Catalana (1932) [Fons fotogràfic l'Abans]
85 ANYS DEL I CURSET DE GRAMÀTICA CATALANA A TORELLÓ


El dilluns 4 de gener de 1932 s’inaugurà el primer curset de gramàtica catalana a Torelló, organitzat pel periòdic local “La Veu del Ter” i l’Ajuntament de Torelló.

El juliol de 1929 sortia el primer número de La Veu del Ter, en el qual es presentava com una publicació moderna, progressista, amant i defensora de la cultura: “La Veu del Ter no serà altra cosa que una veu de cultura i d’humanitarisme sà. Cadascú, particularment, serà de la dreta o de l’esquerra. Benvingut sia si es troba en nosaltres. L’esquerra i la dreta, en aquest afer, són igualment riberes del riu Ter i tots junts podem ésser ressò fidel de la seva veu cultural. No volem lluites ni odis. Volem abraçades i germanor. La Veu del Ter us saluda ben cordialment i sols us demana que la oïu benèvols pensant en la glòria de la nostra vila que la volem ben esplendorosa”; des de les seves pàgines va realitzar una important tasca de defensa i promoció de la llengua catalana i la normalització lingüística a Torelló.

Empesos pel seu ideari cultural, el grup d’intel•lectuals que formaven la redacció del periòdic prengué la determinació d’organitzar un curset de gramàtica catalana a Torelló, a fi i afecte de promocionar el coneixement i domini de la llengua catalana entre els torellonencs. Encapçalats pel seu director Lluís Thomasa i el professor Raïmond Götze, el desembre de 1931 La Veu del Ter presentà una petició formal a l’Ajuntament en la qual es demanava permís i col·laboració al consistori per a l’organització de classes de gramàtica catalana. Segons consta en la instància existent a l’Arxiu municipal, La Veu del Ter apel•lava al caràcter i a l’esperit “catalaníssim” de la corporació municipal per demanar “protecció” i “facilitats, per a la realització d’una obra, per a tots honorabilíssima”. En la mateixa, es concreta ja la voluntat d’iniciar les classes el mes de gener, en horari nocturn i periodicitat quinzenal, per tal d’afavorir “la lliure concorrença de tots els torellonencs, i que s’escapa de la trava de tot prejudici fill de els diferències d’estament, de sexe i d’ideologia dels concurrents”.

Dies més tard de la presentació de la petició, l’alcalde Joan Solanich, reuní el director del diari, Lluís Thomasa, membres de la “Joventut Republicana” i la Comissió de cultura de l’Ajuntament per tal d’unir esforços per a fer front a la iniciativa de La Veu del Ter. El resultat fou la concreció del I Curset de Gramàtica Catalana que consistiria en 16 lliçons a càrrec del professor Raïmond Götze, el qual rebria 200 pessetes d’honoraris a càrrec de l’Ajuntament.

Finalment, el dilluns dia 4 de gener de 1932 tingué lloc la inauguració del I Curset de Gramàtica Catalana. La Veu del Ter, en el seu número del 9 de gener, es feia ressò de l’acte d’inauguració el qual comptà amb els parlaments d’autoritats locals i el mateix professor Götze. El primer curset comptava amb un total de 96 inscrits (78 homes i 18 dones) de Torelló i rodalies, que al llarg de varies setmanes rebrien les lliçons de català als mateixos locals de l’escola de nens al carrer Ges Avall. Segons es detallava en la mateixa notícia, la subvenció d’aquesta iniciativa, així com la retolació dels carrers i el serveis municipals en català, suposaven una fita més de l’Ajuntament per a la “catalanització integral de Torelló i la seva comarca”. Per la seva banda i com a complement, La Veu del Ter inicià la distribució d’uns fascicles col·leccionables en cada un dels seus números anomenats “Anotacions del Primer Curset de Gramàtica Catalana” i que servien com a complement de les lliçons del curset.

L’èxit d’aquest primer curset suposà l’organització d’una segona edició l’any 1935; una iniciativa que quedà estroncada durant dècades per l’esclat de la Guerra Civil i l’inici del dictadura.Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: