Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

FRANCESC XAVIER PARÉS, EL TORELLONENC QUE VA FOTOGRAFIAR EL MONESTIR DE SIXENA

La setmana passada, una seguidora del compte de Twitter de l'Arxiu es feia ressò d’un article publicat al diari El Punt Avui “El doctor fotògraf de Sixena” (10/10/2016), en la qual es relatava la sorprenent sortida a la llum d’un reportatge fotogràfic del 1912 de 9 imatges inèdites del monestir de Sixena. El reportatge és obra del fotògraf Francesc Xavier Parés Bartra (1875-1955), el fons del qual va ser adquirit per un particular fa poc menys de deu anys. Segons s’explica en l’article, F.X Parés Bartra va néixer a Torelló el 1875, va estudiar medicina i fou president de la Secció Fotogràfica del Centre Excursionista de Catalunya. Empès per la seva afició a la fotografia es va dedicar a viatjar i immortalitzar molts pobles de dins i fora del país; tanmateix, molts dels detalls de la seva trajectòria vital resten encara desconeguts.

Pel que fa a la vinculació al nostre municipi, segons la documentació existent en el registre civil i l’Arxiu Municipal de Torelló, Francesc Xavier Parés Bartra va néixer al número 31 del carrer Nou (Casa Archs) de Torelló el dia 2 de desembre de 1875. Fill de Manel Parés Bonafós natural de Torelló (1835 – 1891) i Dolors Bartra natural de la vila de Gràcia de Barcelona. Per línia paterna la vinculació al món de la medicina provenia ja dels avis Joan Bonafós i Jaume Parés Arimany, metges del poble del S.XIX. En el padró municipal de 1880 la família Parés Bartra ja no consta inscrita en el municipi, fet que fa pensar que fou en aquesta època quan es van traslladar a Barcelona, ciutat on van exercir la seva professió, mantenint una vinculació puntual i cada cop més esporàdica amb Torelló.

Encara que la vinculació d’aquest gran “desconegut” fotògraf amb Torelló sigui efímera sí que ens pot servir per recuperar part de la nostra història com a poble i aportar un petit granet de sorra perquè la trajectòria de Francesc X. Parés sigui menys desconeguda.

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: