Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Ban proclamació Estat Català
Ampliar en una finestra emergent Ban proclamació Estat Català
Acta de destitució consistori i constitució de la Comissió Gestora
Ampliar en una finestra emergent Acta de destitució consistori i constitució de la Comissió Gestora
Acta de destitució consistori i constitució de la Comissió Gestora
Ampliar en una finestra emergent Acta de destitució consistori i constitució de la Comissió Gestora

82 ANYS DELS FETS D’OCTUBRE DE 1934


El 5 d’octubre de 1934 es proclamava una vaga general en contra l’entrada al govern de tres ministres de la gran coalició de partits de dreta, la CEDA. Pels sectors d’esquerres i nacionalistes, aquest fet fou vist, com un greuge més del govern presidit per Lerroux que progressivament anava posant en perill les llibertats democràtiques i socials conquistades durant el període republicà.

En aquest context, el dia 6 d’octubre el president de la Generalitat Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins de la República Federal espanyola i va instar a un aixecament contra el govern de Madrid. La insurrecció fou sufocada ràpidament per una contundent resposta del govern central que va declarar l’estat guerra i va posar l’exèrcit al carrer per fer front a l’aixecament. L’efímer Estat Català, que només havia durat 10 hores, havia quedat ràpidament aïllat, sense un massiu suport de la població i amb els recels dels sectors més anarquistes.

A Torelló el mateix 6 d’octubre al vespre, l’alcalde Ramon Casacuberta Molas i la resta del consistori, donant ple suport al moviment i adherint-se al pronunciament del president Companys, van proclamar l’Estat Català des del balcó de l’Ajuntament, instant al poble “que es comporti amb l’ordre i la moderació que el bon nom del poble reclama”.

Tanmateix, les notícies de la rendició de Barcelona el dia 7 d’octubre i la imminent arribada de l’exèrcit, van crear un atmosfera de malestar i inquietud i propiciaren petits aldarulls al poble. Segons relatava “La Gazeta de Vic”, la confusió al poble era bastant generalitzada i des d’alguns sectors es va intentar bloquejar les entrades al poble; es van talar arbres per impedir la circulació, es van requisar vehicles i es va inutilitzar la via del tren al seu pas pel pont del riu Ges.

El dia 9 d’octubre a la tarda va tenir lloc l’entrada del terç de l’exèrcit a Torelló, pel cantó de Manlleu. Segons informava el setmanari “Torelló”, l’exèrcit que estava format per 160 soldats del terç i unes quantes parelles de la Guàrdia Civil, va prendre el poble d’una manera ràpida i sense rebre resistències. En l’operació, hi va haver una víctima mortal, Anton Masramon.

Una vegada ocupat el poble, es va ordenar la reparació dels desperfectes a les vies de comunicació, la requisa d’armes i el retorn al treball per l’endemà. L’alcalde, Ramon Casacuberta, així com la majoria de regidors van ser destituïts i empresonats. Al seu lloc es va crear una Comissió gestora, amb només 4 regidors, encapçalada per Fortià Pujol i Ordeig.
Progressivament, es van anar clausurant partits i locals d’entitats d’esquerra.

La repressió dels fets del 6 d’octubre, suposà l’empresonament dels membres del govern de la Generalitat, diputats, alcaldes i regidors que havien donat suport a la causa. Els ajuntaments i les institucions de govern foren intervingudes i l’Estatut de Catalunya suspès; en definitiva, la desarticulació del grau d’autonomia que les institucions catalanes havien aconseguit fins al moment i que no es tornaria a recuperar fins el febrer del 1936


Més detalls sobre els esdeveniments de l’octubre del 1934 a Torelló es poden trobar a la premsa local i comarcal de l’època; “Torelló 1931-1975. Estudi històrico-sociològic d’un poble de la Catalunya interior” de Ramon Pujol Basco; “Experiències històriques. Els fets d’octubre de 1934 a Torelló” d’Eudald Vila; “Mossen Lluís Brugaroles i Ventulà, compositor i organista” d’Antoni Camprodon; així com els treballs de Tilbo sobre el bienni negre.
Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: