logo

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Campanya arxiu
  • L’Arxiu Municipal impulsa una campanya per recollir imatges relacionades amb la crisi sanitària
    Data de publicació: 14.07.20 09:00
    L’Arxiu Municipal impulsa una campanya per a la recollida de documentació relacionada amb l’impacte de la covid19 al municipi. La intenció és reunir materials que esdevinguin testimoni i memòria col·lectiva d'aquests moments tan excepcionals. Per això es fa una crida a la població per a aportar imatges, vídeos o documents relacionats amb la crisi sanitària.
Prestatges arxiu 1

L'APARADOR DE L'ARXIU

Gràfica obrero ocupados
Ampliar en una finestra emergent
Gràfica personal obrero
Ampliar en una finestra emergent
LES DONES TREBALLADORES. ESTADÍSTIQUES OBRERES DE 1950

El mes d’abril de 1952 a Torelló es va organitzar l’exposició “Torelló es así” sobre gràfiques i estadístiques que durant temps havia elaborat el secretari municipal Juan Castells i Casas. De la col·lecció d’estadístiques se’n va editar posteriorment un volum a manera de catàleg, organitzat en diferents temàtiques.

En l'actualitat l'obra 'Torelló es así' se’ns presenta com una fotografia clara de la realitat social, demogràfica i econòmica del Torelló de l’època. Dades a banda, l’obra publicada en temps de la preinformàtica, esdevé també un testimoni gràfic, gairebé artístic, de la representació de dades estadístiques.

Tenint en compte, el passat 8 de març dia Internacional de la Dona Treballadora, és interessant parar atenció en el gràfic “Obreros Ocupadas” inclòs en la secció IV del volum Obreros e Industrias. Aquest gràfic inclou el personal obrer ocupat en les cinc fàbriques tèxtils del municipi l’any 1951; distribuïts per gènere, així com, per procedència dins o fora de Torelló.

Les cinc fàbriques són Hilaturas del Ter, S.A (a la colònia de La Coromina); Ignacio Font (coneguda popularment com a Can Tarrés); Salvans SA (coneguda popularment com a Can Blanc); Contexta, SA (coneguda popularment com a Cal Feiner); i J Matabosch.
Si ens fixem amb la distribució per gènere, crida l’atenció el gran nombre de dones; majoritàries en totes les filatures i essent el 77.5% de població treballadora al tèxtil, en front a només el 22.5% dels homes.

En el mateix sentit apunten les dades d’un altre gràfic, “Personal Obrero de 1950” i que complementa les dades anteriors; predomini majoritari de les dones al sector del tèxtil.

És interessant veure l’absència de les dones ocupades en el sector primari. Es tracta de dades oficials, i la majoria de dones que treballaven a l’agricultura, de famílies de pagès, constaven oficialment com a “mestresses de casa” o “les seves labors”.
No es disposa de dades estadístiques concretes sobre la distribució de càrrecs entre homes i dones en cada sector, ni tampoc els salaris.

Tanmateix, era un fet que a les fàbriques es distribuïen les dones en les tasques menys qualificades, reservant els homes als llocs de més responsabilitat, així com també, que les dones percebien retribucions inferiors a les dels homes. Els gràfics tampoc recull el treball submergit, no declarat, en què les dones tradicionalment han tingut una important presència.

HORARIS:

Cal demanar cita prèvia (arxiu@ajtorello.cat / 93 859 10 50)

- Dimarts i divendres, de 9.00 a 14.00 h


- SERVEI TANCAT DURANT EL MES D'AGOST


Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20