Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   

Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador Arxiu 17 _Fàtima_1
Ampliar en una finestra emergent Visita MD Fàtima (1950) [Autor: Bach. Arxiu d’imatges. Arxiu Municipal Torelló]
Aparador Arxiu MD Fàtima 2
Ampliar en una finestra emergent Carrer Nou engalanat per visita MD Fàtima (1950) [Autor desconegut. Família Castells Criballés. L’Ab
67 ANYS DE LA VISTA DE LA MARE DE DÉU DE FÀTIMA


A finals del mes de setembre de l’any 1950 va tenir lloc l’arribada a Torelló de la Mare de déu de Fàtima.

Segons la tradició cristiana, l’any 1917 uns nens de la població portuguesa de Fàtima van tenir una aparició de la Verge mentre cuidaven el seu ramat; des de llavors, el santuari de Fàtima s’erigí com un dels centres de pelegrinatge més importants d’Europa. L’any 1950, en motiu de la celebració de l’any jubileu, l’església va organitzar un important pelegrinatge de la imatge de la mare de déu que la portà a recórrer moltes poblacions de Catalunya, entre les quals Torelló.

Cal tenir en compte, que aquest tipus d’esdeveniments eren habituals a l’època, i cal emmarcar-los dins les polítiques pròpies del nacionalcatolicisme que durant els primers anys del franquisme impulsava grans actes públics de fervor religiós; l’església catòlica gaudia d’una situació privilegiada i era l’epicentre de la vida social, moral i cultural del país. Tanmateix, i més enllà de la vessant religiosa, l’arribada de la Mare de Déu de Fàtima a Torelló s’acabà convertint en un gran esdeveniment social, avui en dia encara prou recordat, del qual es disposa d’un important volum de documents fotogràfics i textuals dels preparatius per a rebre la imatge.


Segons l’expedient existent a l’Arxiu municipal, a mitjans del mes d’agost de 1950 el mossèn Lluís Picas envià un ofici a l’Alcalde Josep Vidal confirmant l’arribada de la Mare de Déu pel dia 23 de setembre i demanava el suport del consistori municipal per a l’organització de l’esdeveniment amb el nomenament de dos regidors per a formar part de la Comissió organitzativa.

A banda de la comissió organitzativa, els veïns es van coordinar per carrers per a organitzà el disseny i l’elaboració de les decoracions i garlandes que havien de fer lluir els carrers en tal destacat esdeveniment. Múltiples exemples dels esforços i enginy dels veïns en el disseny de les decoracions el tenim representat en els amplis reportatges fotogràfics de la visita de la Mare de déu de Fàtima existents a l’arxiu municipal.

La imatge va arribar la tarda del dissabte 23 de setembre procedent de la colònia de Borgonyà i fou rebuda a la plaça de l’Estació per autoritats eclesiàstiques i locals i una multitud de veïns. Des d’allí s’inicià una processó pels carrers (José Antonio), (General Mola), places Sant Fortià i Pujol, carrer Sant Miquel fins a la Plaça Nova on es van realitzar parlaments de les autoritats i ofrenes. Durant el vespre i la nit, a la mateixa església de Sant Feliu s’organitzaren entre les comissions dels carrers torns de vetlla de la imatge.

El dia següent, continuaren les misses, les ofrenes i les benediccions. Una nova processó acompanyà la verge, pels carrer Sant Feliu, Capsavila i Sant Miquel, fins arribar al capvespre al Santuari de Rocaprevera. En aquesta ocasió la vetlla anà a càrrec dels veïns de les cases de pagès del terme.

El dilluns 25, continuaren els actes i el recorregut de la verge pel poble i la colònia de la Coromina, els veïns de la qual també s’havien organitzat per tal esdeveniment. Finalment, a la tarda s’acompanyà la Mare de déu fins a la colònia de Vilaseca que prengué el relleu per continuar amb el llarg peregrinatge.NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Aturada
  • L’Arxiu Municipal promou la recollida de documentació relacionada amb el moment polític actual
    Data de publicació: 16.10.17 10:16
    El passat 26 de setembre l’Arxiu municipal de Torelló va iniciar una campanya per a la recollida de documentació relacionada amb els moviments socials entorn al referèndum de l’1 d’octubre, amb l’objectiu de recollir i testimoniar l’abast i transcendència del moment polític i social actual a la població. La campanya compta amb dues línies; una, adreçada a partits polítics i entitats sobiranistes i una altra, dirigida a la població en general per tal que facin arribar imatges dels actes i activitats organitzades entorn al referèndum.
Taller Arxiu 17
Taller 2017
  • L’Arxiu Municipal organitza un taller per identificar imatges antigues d’arquitectura desapareguda de Torelló
    Data de publicació: 20.07.17 10:16
    L’Arxiu Municipal de Torelló organitzat la tercera edició del taller participatiu d’identificació d’imatges dels seus fons fotogràfics. El taller es farà el proper dilluns 24 de juliol, a les 7 de la tarda a les dependències de l’Arxiu, i versarà sobre arquitectura desapareguda de Torelló. L’objectiu d’aquests tallers és la identificació i reconeixement d’imatges dels fons fotogràfics de l’Arxiu, a través dels records, coneixements i vivències dels participants al taller.
Ple abril 17

HORARIS:

- De dimarts a divendres, de 9.00 a 14.00 h

- Dilluns, de 16.00 a 18.00 h (excepte del mes de juny al setembre)

- SERVEI TANCAT DURANT EL MES D'AGOST

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: