Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Torneria Vidal
Ampliar en una finestra emergent Torneria Vidal
Torneria Pujol
Llibret centenari Torneria Pujol (1953)
LES TORNERIES DE TORELLÓ A L’EXPOSICIÓ INTERNACIONAL DE BARCELONA DE 1929

El 19 de maig de 1929 es va inaugurar l’Exposició Internacional de Barcelona. Encara amb el record del gran ressò de l’any 1888, aquesta segona exposició es va instal•lar a la muntanya de Montjuïc. L’exposició arriba després d’anys d’una gran transformació urbanística de la ciutat; s’havia urbanitzat la zona de Montjuïc i els seus entorns fins a la Plaça Espanya, obertura de la Diagonal, urbanització de la plaça Catalunya, grans obres i millores d’infraestructures, així com la construcció d’equipaments emblemàtics com el Palau Nacional, l’antic estadi olímpic, les fonts de Montjuïc o el poble espanyol.

L’exposició de 1929 també va tenir un impacte directe a Torelló. La torneria Vidal i les torneries dels germans Pujol (Joan i Fortià), les grans torneries mecàniques del poble, dedicades a la fabricació de peces per als telers del tèxtil, van ser presents i reconegudes a l’Exposició Internacional.

El dia 11 de gener de 1930, cinc dies abans de la clausura de l’exposició, La Veu del Ter es feia ressò de l’èxit i reconeixement que l’Exposició Internacional de Barcelona havia atorgat a les tres torneries torellonenques:


L’INDÚSTRIA TORELLONENCA HA TRIOMFAT PLENAMENT A L’EXPOSICIÓ DE BARCELONA.
La Veu del Ter, es complau en donar als seus lectors la grata nova d’haver estat distingides en l’Exposició de Barcelona amb notables recompenses les tres principals fàbriques de torneria de nostra vila, contribuïnt això a augmentar encara més el prestigi que gaudia Torelló com a vila industrial.
El Jurat encarregat d’otorgar les recompenses als Srs. Concursants a l’Exposició Internacional de Barcelona, concedí el dia 4 del desembre passat Gran Premi a la casa Fortià Pujol. La casa Fills de Francesc Vidal fou premiada amb Medalla d’Or i amb igual distinció ho fou la del Sr. Joan Pujol Codinachs. Després vingué una rectificació del Jurat el qual concedí amb data 31 de desembre Gran Premi a la casa Fills de Francesc Vidal per creure dit Jurat, que dita casa era, també, com la del Sr. Fortià Pujol, digna de la màxima recompensa del Certamen.
El dia de Cap d’Any els patrons i obrers de la casa Fills de Francesc Vidal, celebraren el seu triomf a l’Exposició amb un Ofici a Sant Antoni, patró dels torners. A mig dia tingué lloc al local de “La Constància” un concert vermut a càrrec del tercet Gutierrez que executà bé algunes composicions musicals. Després en el mateix local fou servit per l’Hotel Bosch un esplèndid dinar, amb el qual els patrons obsequiaren als seus operaris. [...]
El dia 5 del corrent la casa Fortià Pujol obsequià amb un esplèndid dinar als seus operaris a l’objecte de celebrar l’adjudicació a dita casa de la més alta recompensa otorgada pel Jurat de l’actual Exposició de Barcelona. Al començar, el Sr. Pujol feu constar que el seu Gran Premi li fou concedit el dia 4 de desembre i reconeix que’ls seus operaris l’han ajudat, complint cada ú des de la seva feina; i fer això els fa extensiu llur honor, i els ofereix aquell dinar de germanor agraïnt-los-hi la assistència.
[...]
Felicitem ben cordialment als Srs. Fortià Pujol, Fills de Francesc Vidal, Joan Pujol Codinachs i als seus respectius operaris, els quals han fet que’l prestigi industrial de Torelló traspassés les fronteres, mercès a la seva reconeguda intel•ligència, dignament recompensada per l’Exposició Interenacional de Barcelona de l’any 1929.L’evolució i expansió de les torneries mecàniques a Torelló va continuar durant anys, resultant un dels motors econòmics del teixit industrial del poble.

La Torneria de Fortià Pujol va tancar l’any 1983 després de més de 130 anys de funcionament. Per la seva banda, el seu germà Joan Pujol, poc després de l’Exposició de Barcelona, l’any 1930 va tancar l’empresa per traslladar-se a Villava (Navarra). Pel què fa a la torneria dels germans Vidal Cuatrecasas, el 1942, Josep Vidal Camprodon, fill de Francesc Vidal Cuatrecasas, va fundar la torneria INVISA (Industrias Vidal, SA). Després d’aquesta separació, la Torneria Vidal, dirigida per Ramon Vidal Espona va continuar en funcionament fins al seu tancament el 1964.

NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Prestatges arxiu 1
Taller Arxiu Didàctic
Arximarato 2019
  • Una vintena de persones participen en l'Arximarató de transcripció a l'Arxiu Municipal
    Data de publicació: 25.07.19 15:17
    El passat dimarts, durant tot el dia i dins dels actes de la Festa Major, es va fer a l'Arxiu Municipal una Arximarató de transcripció. L'activitat, que consistia a intentar desxifrar l'escriptura del segle dinou, va comptar amb la participació d'una vintena de persones d'edats diverses, entre elles, tres famílies amb infants.

HORARIS:

- Dimarts, dijous i divendres, de 9.00 a 14.00 h

- Dilluns, de 16.00 a 18.00 h (excepte del mes de juny al setembre)

- SERVEI TANCAT DURANT EL MES D'AGOST

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: