Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   

Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador_Arxiu_2018_02_Carnaval_1926
Ampliar en una finestra emergent Cartell Carnaval (1926)

LA CELEBRACIÓ DEL CARNAVAL EL FEBRER DE 1926

El febrer de 1926, en plena dictadura de Primo de Rivera, des de la Sala Alegria, al carrer del Pont, s’ultimaven els preparatius per a la celebració del Carnaval. Es tractava d’un esbojarrat ball per retre homenatge a S.M. Carnestoltes, arribat a Torelló gràcies a un curiós accident aeri.

Aquí una transcripció dels cartells que anunciaven l’arribada de S.M Carnestoltes:

'Torellonencs i Torellonenques. Sensacional i Històric.

Era divendres feia sol... i sin embargo llovia assentats al voltant de la estufa del Cafè rumiant pensant, cavil·lant i escoltant paraules banals i xistos històrics que no ens treyen el mal humor de sobra, quan tot de promte esbufegant entra un home amb un telefonema a les mans tirat de feia tres dies, i dirigint-se a nosaltres pecador sens diu teniu que porta presa.
L’obrim i deia així:

Estació, Ràdio Maniàtica de Conanglell a les 21 del dia que volgueu. Tramontona, aterrado, ocelloplano que anaira volant a grant alzada sa sienten moltos ayos y uyos, família bestiar esverados. Veniu. TEJA

Aixeca el cap i ja els meus companys fent sals de galapat passavahit la porta marchu amb ells, pugem al Studebakers espardenya, i ja ens teniu lliscant suament pel magnífic asfaltat del carrer de Sant Josep, cap a les planes de Conanglell a socórrer desvalguts, aixecar caiguts, curá ferits... si no essen morts.

Ja i som a la nostra vista un camp de patates, despesses de un hidroplà gegant, una roda perqui, un ala (de gallina) per llà i assentats al mig d’aquelles despesses sosegant un nap per fessi passar el susto varem veure o prodigi o prodigi! Era S.M. CARNESTOLTES

Cucaxades perquè, abraçades per llá petons, coses rialles, plors i tot lo de conseietut a n’aquests casos, (feia un any que n’em aviam vist), li varem curar les ferides que no li feien mal, i l’home agraït ens digué en veu melodiosa que semblava la trompeta del agutzil del poble.

Volia pasar de llarg però ja ho veiei un mal aix ara fá pensar d’altre modo, per lo tant necessita un palau per fer gresca, per riure, fer gatzara que hi així nenes màgiques jovent de la broma avui que sem retin els honors que’l meu renom es mereix aon ahaig d’anat aon haig de hostatjar-me.

Veniu a la Sala La Alegria farem els possibles per atendre i tal com és mereixen.

Doncs a l’Alegria sa dit.

Per lo tant el diumenge, tarda i nit jovent de Torelló i dimarts, tarda i nit nenes xamoses de nostra vila es celebraran uns estupendos balls a honor i glòria del egréhui del notable del barritaire Carnestoltes.

La tan aplaudida Orquestra Bofills de Torelló amenitzarà l’espectacle executant la obra de més grans èxits a tot arreu aon no la tocan qui diu per nom.

Tapame que estic calent! Seguidament engegaran tots els balls que hagin de tocar, i a mitja part farà entrada el Sr. Carnestoltes de gran gala amb els acords harmòniums de platetes i bombo.

Jovent i damisel·les tots a la Sala de Ball La Alegria a rendir culte al Terpricore penseu que la guanya de la Quaresma ja s’acosta amb la seva cara de pomes agres balleu rieu fi per fer-ho veniu a La Alegria, estarà la sala profusament i riquament guarnida per la acreditada casa de Venècia, Buñoli y Pasteli, Sdad. Ltada. (diu que son els reis).

Grans Batalles de paperitos i septines, el no va més l’èxit més grandiós el Darnier Cri, etc. O per fi de festa espatarrants resopons, plats variats, vi de totes classes amb aigua i fins sense aigua. PLAT DEL DIA. Bechs de Caderneres, Cues de Esquirols, Servells de Canari la patarrallada la última paraula cullinaire.

Jove o Srta. que ha tingut paciència per llegir-me, penseu bé, recordat que és Carnestoltes que tens de fer-te un tip de ballar que tens dret a disputar, riure, fer gatzara, per feru ves a la Sala Alegria.

Torelló, febrer de 1926'

NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Aturada
  • L’Arxiu Municipal promou la recollida de documentació relacionada amb el moment polític actual
    Data de publicació: 17.10.17 10:16
    El passat 26 de setembre l’Arxiu municipal de Torelló va iniciar una campanya per a la recollida de documentació relacionada amb els moviments socials entorn al referèndum de l’1 d’octubre, amb l’objectiu de recollir i testimoniar l’abast i transcendència del moment polític i social actual a la població. La campanya compta amb dues línies; una, adreçada a partits polítics i entitats sobiranistes i una altra, dirigida a la població en general per tal que facin arribar imatges dels actes i activitats organitzades entorn al referèndum.
Taller Arxiu 17
Taller 2017
  • L’Arxiu Municipal organitza un taller per identificar imatges antigues d’arquitectura desapareguda de Torelló
    Data de publicació: 20.07.17 10:16
    L’Arxiu Municipal de Torelló organitzat la tercera edició del taller participatiu d’identificació d’imatges dels seus fons fotogràfics. El taller es farà el proper dilluns 24 de juliol, a les 7 de la tarda a les dependències de l’Arxiu, i versarà sobre arquitectura desapareguda de Torelló. L’objectiu d’aquests tallers és la identificació i reconeixement d’imatges dels fons fotogràfics de l’Arxiu, a través dels records, coneixements i vivències dels participants al taller.
Ple abril 17

HORARIS:

- De dimarts a divendres, de 9.00 a 14.00 h

- Dilluns, de 16.00 a 18.00 h (excepte del mes de juny al setembre)

- SERVEI TANCAT DURANT EL MES D'AGOST

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: