Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   

Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador Arxiu FX Vergés_def
Ampliar en una finestra emergent Fotografia de F.X Vergés. Autor: Juan Castells. Fons F.X.Vergés. Arxiu Municipal Torelló
Aparador Arxiu FX Vergés_2
Ampliar en una finestra emergent Imatge del fons de F.X Vergés. Autor: Arxiu Mpal.Torelló
90 ANYS DE LA MORT DEL FARMACÈUTIC FRANCESC X. VERGÉS

Farmacèutic i polític, Francesc Xavier Vergés va néixer a Torelló el 1881. Fill d’Ignasi Vergés i Torrents, fundador de la històrica Farmàcia Vergés situada al carrer Capsavila de Torelló. Estudià batxillerat a Vic i a la facultat de farmàcia de la Universitat de Barcelona on es llicencià el 1904. Durant els anys d’estudi a Barcelona, Francesc X. Vergés entrà en contacte amb els cercles culturals i catalanistes, vinculats al corrent de la Renaixença.

Acabats els estudis, s’incorporà a la farmàcia familiar i inicià els primers estudis i investigacions centrades en la preparació i descoberta de noves fórmules i preparats farmacèutics. En aquest sentit, la Farmàcia Vergés adquirí grans èxits gràcies a la invenció i comercialització de l’Emulsió Vergés i el Cafeïnol Vergés. L’Emulsió Vergés (1906) fou un reconstituent fet a base d’oli de fetge de bacallà amb propietats antituberculoses i molt indicat per combatre l’anèmia i el raquitisme. Fou adoptada pel Primer Dispensari Antituberculós de Barcelona i gaudí d’una bona campanya publicitària i gran distribució arreu del país. Per la seva banda, el Cafeïnol Vergés (1916) fou un analgèsic indicat per a tot tipus de dolors que també aconseguí una gran acollida. A banda del camp farmacèutic, Francesc X.Vergés tingué gran implicació en el món cultural catalanista. Col·laborà activament en diverses revistes literàries i culturals. Fou president de la Societat la Barretina Torellonenca i membre de la Societat Casino La Constància. Gran amant de la literatura i poesia catalanes, fou impulsor de les festes verdaguerianes. Tingué relació amb personalitats polítiques i culturals de l’època. S’introduí en el món de la política local d’una manera activa i el 1912 fou escollit alcalde de Torelló. Malgrat que el seu mandat s’allargà pocs mesos, impulsà la reconstrucció de les fonts del Raig de Rocaprevera i Puigroví i la construcció de les escales a l’Estació. Durant el seu mandat incidí també la lluita contra la blasfèmia.
Francesc X.Vergés va morir el 14 de juny de 1927 per problemes respiratoris a la prompta edat de 45 anys.

L’any 2009, la família va fer donació de la correspondència de Francesc X.Vergés a l’Arxiu municipal per tal d’assegurar-ne la seva conservació i facilitar-ne la consulta i difusió. Es tracta d’un conjunt força heterogeni, d’uns 500 documents, que malgrat i no poder-se considerar el fons complet del productor, si que permet documentar en bona mesura, la trajectòria vital del personatge, la seva activitat i la implicació en el món de l’associacionisme i la cultura, alhora que permet conèixer d’altres aspectes socials de l’època relacionats amb el moviment cultural català i la vida política.

NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Ple abril 17
Taller Arxiu
 • El Taller d’Identificació d’Imatges de l’Arxiu Municipal es consolida
  Data de publicació: 22.12.16 10:16
  El passat dimecres 21 de desembre va tenir lloc la 2a edició del taller d’identificació d’imatges del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Torelló. En aquesta ocasió l’eix temàtic principal del taller va ser l’arribada dels Reis durant els anys 50 i 70.
Taller Arxiu
 • Organitzen el segon taller participatiu d’identificació d’imatges del fons fotogràfic de l’Arxiu
  Data de publicació: 17.12.16 10:16
  L’Arxiu Municipal de Torelló ha organitzat un nou taller participatiu d’identificació d’imatges dels seus fons fotogràfics, que tindrà lloc el proper 21 de desembre. L’objectiu d’aquests tallers és la identificació i reconeixement d’indrets, fets, dates i personatges d’una tria d’imatges dels fons fotogràfics de l’Arxiu, a través dels records, coneixements i vivències dels participants al taller.
 • Una vintena de persones assisteixen al taller d’identificació d’imatges de l’Arxiu Municipal
  Data de publicació: 27.07.16 10:16
  Les dependències de l’Arxiu Municipal de Torelló van acollir, dimarts passat, el 1r taller d’identificació d’imatges del fons fotogràfic de l’Arxiu. L’acte, que estava inclòs en la programació de la Festa Major d’aquest any, va comptar amb una participació de 20 persones, que era el número màxim que s’havia fixat per al bon funcionament del taller.

HORARIS:

- De dimarts a divendres, de 9.00 a 14.00 h

- Dilluns, de 16.00 a 18.00 h (excepte del mes de juny al setembre)

- SERVEI TANCAT: 7 i 9 de desembre

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: