Ajuntament de Torelló
Mida del text: 1 1 1 | Mapa del web   
Llibertat presos polítics
Adreces

Serveis

Tràmits

Carrerer

Com arribar

L'ARXIU MUNICIPAL DE TORELLÓ

L'APARADOR DE L'ARXIU

Aparador_2018_04_Vellesa_01
Ampliar en una finestra emergent Inauguració Biblioteca Popular (1933)
LA FESTA D’HOMENATGE A LA VELLESA

El 27 de març de 1932 es va celebrar per primera vegada a Torelló l’Homenatge a la Vellesa.
L’any 1915 La Caixa de Pensions havia proposat la creació de l’Obra dels Homenatges a la Vellesa de la mà del seu fundador Francesc Moragues i Barret. A grans trets, l’Obra dels Homenatges a la Vellesa promocionava l’enaltiment i el respecte del concepte de vellesa, així com fomentava la idea d’estalvi i previsió social entre les classes populars. El 22 de març d’aquell mateix any, tingué lloc el primer Homenatge a la Vellesa a la població de Sant Sadurní d’Anoia i fou tal el seu èxit i repercussió, que moltes poblacions catalanes van sumar-se a la iniciativa.

A Torelló, la primera edició de l’Homenatge a la Vellesa no va tenir lloc fins al dilluns de Pasqua de 1932. Per aquella ocasió s’havia constituït el Patronat Local de la Vellesa, format per representants de la societat civil i l’ajuntament, que foren els encarregats de l’organització de la festa i la recaptació de fons. En aquest sentit, La Caixa de Pensions, alma mater de la festa, va contribuir concedint dues pensions vitalícies i cinc-centes pessetes en llibretes d’estalvis de la mateixa entitat. La resta d’aportacions econòmiques van arribar gràcies a la col•laboració dels torellonencs en les diferents activitats que es van organitzar per aquest motiu, així com també, per subvenció del mateix ajuntament.

La festa s’iniciava de bon matí, quan un grup de joves passaven a recollir la gent gran objecte d’homenatge als seus domicilis fins a l’Ajuntament. Des d’allí i acompanyats per representats del Consistori local, el Patronat d’homenatge a la Vellesa i La Caixa, es dirigien en comitiva fins al Teatre Cirvianum on tenia lloc el festival d’homenatge amb representacions teatrals i concerts. Finalitzava l’acta amb el repartiments de les pensions i les llibretes d’estalvi.

D’especial interès va ser la 2a edició de la Festa de la Vellesa, en què Torelló fou escollit per La Caixa com a municipi per acollir l’edició extraordinària de la XIX fes d’Homenatge a la Vellesa. En aquesta ocasió, es va aprofitar l’assistència del conseller de cultura Ventura Gassol, per inaugurar la Biblioteca Popular de Torelló ubicada a l’edifici de la Caixa al carrer Sant Miquel.

Les Festes d’homenatge a la vellesa van continuar celebrant-se a Torelló fins a finals dels anys 60.

NOTÍCIES I NOVETATS

Notícies i novetats

Aturada
  • L’Arxiu Municipal promou la recollida de documentació relacionada amb el moment polític actual
    Data de publicació: 17.10.17 10:16
    El passat 26 de setembre l’Arxiu municipal de Torelló va iniciar una campanya per a la recollida de documentació relacionada amb els moviments socials entorn al referèndum de l’1 d’octubre, amb l’objectiu de recollir i testimoniar l’abast i transcendència del moment polític i social actual a la població. La campanya compta amb dues línies; una, adreçada a partits polítics i entitats sobiranistes i una altra, dirigida a la població en general per tal que facin arribar imatges dels actes i activitats organitzades entorn al referèndum.
Taller Arxiu 17
Taller 2017
  • L’Arxiu Municipal organitza un taller per identificar imatges antigues d’arquitectura desapareguda de Torelló
    Data de publicació: 20.07.17 10:16
    L’Arxiu Municipal de Torelló organitzat la tercera edició del taller participatiu d’identificació d’imatges dels seus fons fotogràfics. El taller es farà el proper dilluns 24 de juliol, a les 7 de la tarda a les dependències de l’Arxiu, i versarà sobre arquitectura desapareguda de Torelló. L’objectiu d’aquests tallers és la identificació i reconeixement d’imatges dels fons fotogràfics de l’Arxiu, a través dels records, coneixements i vivències dels participants al taller.

HORARIS:

- De dimarts a divendres, de 9.00 a 14.00 h

- Dilluns, de 16.00 a 18.00 h (excepte del mes de juny al setembre)

- SERVEI TANCAT DURANT EL MES D'AGOST

Ajuntament de Torelló
NIF: P-0828500-I
C/ Ges d'avall, 5 - 08570 Torelló (Barcelona)
Tel 93 859 10 50 - Fax 93 850 43 20
torello@ajtorello.cat
En col·laboració amb: